VIDEO// Antibioticul fără examinare, marea capcană în infecțiile urinare

capcana in infectiile urinare SĂNĂTATE

Dr. Bogdan Gabriel Pârlițeanu, medic specialist urologie la Spitalul Clinic SANADOR, a vorbit despre depistarea infecțiilor urologice la femei, dar și despre importanța antibiogramei în vederea tratamentului adecvat.

Dr. Bogdan Gabriel Pârlițeanu, medic specialist urologie la Spitalul Clinic SANADOR, a vorbit despre depistarea infecțiilor urologice la femei, dar și despre importanța efectuării unei uroculturi, respectiv a unei antibiograme.

”Din păcate, rareori se observă clinic, rareori se observă ecografic. În mare parte se observă endoscopic, strict endoscopic. Vorbim de o procedură, de o intervenție minim invazivă, vorbim de necesitatea, în multe cazuri, a unui anestezii, pentru că există și ceea ce se numește cisteoscopia flexibilă, în care instrumentul este de mai mici dimensiuni, nu este la fel de traumatic.

Dar totuși, ca să observi ceva în vezica urinară trebuie să o destinzi. Iar distensia vezicală dă un disconfort, pacienta începe să se miște și atunci, de preferat, este o ușoară anestezie în care pacienta nu mai simte durerea și poate să facă procedura cu o cât mai mare acuratețe”, a declarat dr. Bogdan Gabriel Pârlițeanu, în cadrul interviurilor DC News și DC Medical.

Terapiile medicamentoase în cazul afecțiunilor urologice la femei

”Terapiile medicamentoase, cu soluții rapide, pot fi, în anumite cazuri, selecționate.

Din păcate, mare parte a pacientelor recurg la tratamentul antibiotic, însă, în cazul în care nu este o infecție urinară, documentată pe bacteorologie, ele tot recurg la acesta pentru că reduc simptomele urinare, pentru o perioadă de 4-6 săptămâni, apoi ele reapar. (…)

Asta încercăm să le explicăm, stau cu pacientele și le explic acest risc (n.r. de dezvoltare a rezistenței la antibiotice), unele îl înțeleg, altele consideră că nu le ofer tratamentul necesar.

Dar trebuie să înțelegem că antibioticul este dat când ai ceva dovedit”, a mai spus dr. Pârlițeanu.

Urocultura și antibiograma, foarte importante pentru tratamentul afecțiunilor urologice

Acesta a fost completat de jurnalistul Val Vâlcu, în privința acordării antibioticului necesar în urma unor teste în prealabil, ”întâi se depistează germenul, prin proba de urină, că altfel nu știi ce antibiotic. Că dacă ai luat deja antibiotic, este modificată urocultura”.

”După efectuarea acestei uroculturi, care este un examen simplu. (…) Deja suntem țara cu cel mai mare consum de antibiotice din Europa.

Le spun pacientelor: Mai bine utilizați o zi, două un antiinflamator, fie faceți o metodă băbească, un duș cald, ceva căldură pe abdomen, care să reducă din simptomele urinare, decât să luați un tratament cu antibiotic și fără să vă examinați. Și faceți urocultura dimineață, faceți un efort să vă recoltați și să vă duceți proba astfel încât după aceea, după ce ați recoltat, puteți lua orice antibiotic vreți dvs. Măcar aveți un document în care vă va ieși și vedeți dacă ați luat un antibiotic care răspunde, bine. Dacă nu, o să vedeți că simptomele vor apărea din nou, peste o săptămână, două”, a mai spus dr. Bogdan Gabriel Pârlițeanu.

sinteza.org

Lasă un răspuns