VIDEO// Maia Sandu a cerut, Procurorul s-a conformat. Furtună oferă detalii despre dosarul lui Stoianoglo

POLITIC

Procurorul general suspendat Alexandr Stoianoglo este cercetat pe cinci capete de acuzare, dar nu patru cum s-a anunțat anterior. Procurorul de caz, Victor Furtună spune că Stoianoglo este bănuit de corupere pasivă și exces de putere în procesul de revizuire a dosarului pe numele lui Veaceslav Platon. Declarația a fost făcută în această dimineață, înanite să înceapă examinarea demersului privind arestul preventiv pe numele lui Alexandr Stoianoglo, transmite Publika.  

„Noi am prezentat probe suficiente, concludente şi utile, care demonstrează pe deplin bănuiala rezonabilă că persoana a săvârșit infracțiunea incriminată. Primul episod infracțional a fost comis în perioada când era deputat în Parlamentul RM perioada anilor 2008. Deja celelalte episoade vizează perioada când era procuror general.  Deţinerea de către soţia acestuia a cotei părţi în capitalul social, nedeclararea în declarația de avere şi interese personale a acestei cote părţi. Eliberarea îndemnizației unice de concediere a unui procuror în contradicție cu prevederile legale.  Şi un episod infracțional este coruperea pasivă şi excesul de putere la revizuirea cauzei penale devenite irevocabile în privința domnului Platon Veceslav”, a declarat Victor Furtună. 

Procurorul a mai spus că Alexandr Stoianoglo nu colaborează cu ancheta. 

„Dumnealui nu a dat nicio declarație. Nu și-a recunoscut vina”, a mai spus procurorul de caz. 

Amintim că, magistrații Judecătoriei Chișinău cu sediul la Ciocana exmainează demersul privind arestul preventiv pe numele lui Alexandr Stoianoglo. 

Amintim că în dimineața zilei de astăzi, 8 octombrie, Maia Sandu a dat ordine procurorului și Procuraturii care se ocupă de investigarea Procurorului suspendat din funcție. Aceasta a cerut Procuraturii să informeze societatea pelnar despre procedurile aplicate în cazul lui Alexandr Stoianoglo.

”Cazul procurorului general Alexandr Stoianoglo este unul de interes major pentru întreaga societate și trebuie să ne asigurăm că e tratat cu maximă responsabilitate. Tocmai de aceea, avem nevoie de mai multă claritate în procesele care au loc acum în cadrul Procuraturii Generale și în acțiunile întreprinse de procurori. Încrederea cetățenilor în această instituție depinde atât de eficiența activității ei, cât și de corectitudinea și transparența procedurilor.Cer Procuraturii să informeze societatea plenar și la timp despre procedurile aplicate în cazul lui Alexandr Stoianoglo, despre motivele solicitării arestului pentru 30 de zile, precum și despre alte măsuri cerute de procurorul de caz, cu respectarea strictă a legii. În acest caz, ca și în toate celelalte, este nevoie de maximă transparență. Tăinuirea oricăror informații și comiterea oricăror abuzuri este inadmisibilă”, scrie aceasta pe Facebook.

sinteza.org

Lasă un răspuns