VIDEO// Ex-avocatul Maiei Sandu va decide soarta lui Stoianoglo, după concursul CONTROVERSAT de alegere a Ombudsmanului

photo 2021 09 22 17 23 23 POLITIC

Sergiu Litvinenco a declarat în cadrul emisiunii Puterea a Patra că Avocatul Poporului este și membru al Consiliului Superior al Procurorilor, care se vor și ocupa de evaluarea Procurorului General, Alexandr Stoianoglo. Întrebat de moderator dacă aceasta ar putea evalua ”excelent” activitatea Procurorului, Litvinenco a evitat să răspundă, dând de înțeles că acest lucru nu ar putea avea loc.

”Avocatul Poporului este membru al CSP. Fiecare va vota cum va crede de cuviință, dacă v-om ajunge la momentul respectiv. Eu pot să mă dau cu părerea de ce cred eu despre activitate, dar ce cred alții – pot spune ei.”, menționează Litvinenco.

Natalia Moloșag a fost numită în funcția de Avocat al Poporului, pentru un mandat de șapte ani. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost aprobat cu votul a 57 de deputați. Tot în cadrul ședinței din 23 septembrie, Natalia Moloșag a depus jurământul.

În data de 22 decembrie 2015, Adunarea Generală a Avocaţilor din municipiul Chişinău a revocat-o pe Natalia Moloşag din funcţia de decan al Baroului Chişinău din cadrul Uniunii Avocaților din Republica Moldova.

Apărătoarea a fost învinuită de mai mulți colegi că ar fi admis fraude în exercitarea atribuţiilor.

Natalia Moloşag respingea atunci însă acuzaţiile și spunea că decizia este ilegală.

Avocatul Adrian Tăbârţă, unul din membrii grupului care a iniţiat procedura de revocare a Nataliei Moloşag, a declarat pentru portalul Anticoruptie.md că avocata s-ar fi aflat ilegal în funcţia de decan al Baroului.

“Pentru Moloşag au votat 283 de avocaţi, un număr care nu reprezintă majoritatea simplă a avocaţilor. În instanţa de judecată se află pe rol un dosar în care se contestă legalitatea aflării Nataliei Moloşag în funcţia de decan al Baroului Chişinău. De asemenea, ea a inclus în lista avocaţilor din Capitală foşti avocaţi cu licenţa suspendată sau care au decedat. În plus, a refuzat de mai multe ori să convoace Adunarea Generală”, a spus apărătorul.

Avocata a fost aleasă în funcția de decan al Baroului Chișinău în aprilie 2015. Atunci ea i-a devansat pe Victor Panțâru, care a acumulat 117 voturi și Petru Munteanu – 116 voturi.

Candidatura Nataliei Moloșag a fost aleasă ca urmare a probei interviului din cadrul concursului organizat de Comisia specială pentru selectarea candidaților la funcția de Avocat al Poporului.

Deputatul BCS Vasile Bolea a criticat candidatura Nataliei Moloșag, invocând că aceasta a fost avocata Maiei Sandu.

”Am reprezentat concurentul electoral Maia Sandu. A fost un client ca oricare altul. Sunt în avocatură din 2006. Nu mă aflu în nicio relație de rudenie, nici cu secretara de stat de la Ministerul Justiției, nici cu cineva dintre deputați sau alți funcționari. Mai mult mă aflu în conflict de interese cu dumneavoastră. Când ați să vă luați licență ați primit refuz”, a menționat Natalia Moloșag.

”Când susțineam ultimul examne nici nu erați în țară. Ați fost după ce am contestat decizia în instanță. Ați pierdut acest proces și pentru asta nota 2. Eu mi-am luat licența de avocat și nu mă simt în conflict de interes”, i-a răspuns Bolea.

Precizăm că 11 persoane au depus dosare la concursul de selectare a candidaților la funcția de Avocat al Poporului.

Nouă dintre ele au fost admise la proba interviului. Candidatul la funcția de Avocat al Poporului trebuie să întrunească mai multe condiții, printre care vechimea în muncă de cel puțin zece ani și activitate notorie în domeniul apărării și promovării drepturilor omului.

De asemenea, candidatul nu trebuie să aibă, în ultimii cinci ani, rezultate negative la testul de integritate profesională.

sinteza.org

Lasă un răspuns