Pericol pentru democrație! Angela Caraman, președintele CEC, are carnetul de partid al PAS în buzunar?

POLITIC

Angelica Caraman a fost aleasă astăzi în calitatea de Președinte a Comisiei Electorale Centrale (CEC), cu votul a 2/3 din membrii comisie. Candidatura acesteia a fost înaintată de către membrul Pavel Postică, expertul Promo-Lex, desemnat de Președintele Maia Sandu, ex-liderul PAS, în calitate de membru al CEC. Tot el a propus ca vicepreședinții și secretarii să fie aleși la ședințele următoare, când membrii CEC vor fi în componență deplină, pentru a asigura dreptul de a alege și a fi ales.

Eu vă mulțumesc pentru această încredere. Sunt sigură că voi avea sprijinul dumneavoastră și în continuare, astfel încât să asigurăm activitatea CEC-ului în strictă conformitate cu legislația și în beneficiul cetățenilor. Vom munci cot la cot ca să îndreptățim așteptările și să asigurăm o activitate așa cum este prevăzută în Codul electoral, precum trebuie să fie Comisia, independentă, imparțială și care are prin menirea sa să asigure un proces electoral corect, echidistant și credibil. Începând de astăzi, fără ezitare, începem procedurile pentru asigurarea desfășurării alegerilor locale noi”, a spus Caraman în cadrul ședinței CEC.

Angelica Caraman a absolvit facultatea de drept şi cea de filologie. Între anii 2016-2018 a fost secretar al Consiliului local Ghidighici. A susținut teza de master în domeniul administrației publice și recent a urmat masteratul în domeniul managementului politic și electoral. 

Conform portalului Anticorupție.md, Angelica Caraman a candidat în anul 2019, din partea Blocului ACUM (Platforma DA – PAS) pentru funcția de primar al satului Ghidighici, municipiul Chișinău. În primul tur al scrutinului, Caraman a ieșit învingătoare, având cu 76 de voturi mai multe decât contracandidatul său, care în turul doi al alegerilor a câștigat.

Într-un material video postat de deputatul PAS, Mihai Popșoi, pe pagina sa de Facebook, ex-liderul PAS, Maia Sandu îndemna cetățenii din Ghidighici să-și acorde votul pentru Angelica Caraman, menționând că „satul Ghidighici are nevoie de un primar onest, competent”.

La rândul său, în același filmuleț, Caraman ținea să aducă mulțumiri cetățenilor pentru faptul că și-au acordat votul în cadrul primului tur al alegerilor locale pentru candidatul Blocului ACUM.

Chiar dacă nu a ajuns să fie primar, Angelica Caraman nu s-a lăsat învinsă până la capăt și într-un final, a ajuns să fie consilier în satul Ghidighici, reprezentând Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS).

În același timp, există mari suspiciuni asupra faptului că aceasta ar deținea funcția de consilier și până în ziua de astăzi, odată ce o hotărâre de renunțare la mandatul său de consilier, nu se regăsește pe site-ul oficial al CEC.

Ghidighici CL – PAS by Sinteza on Scribd

Pericol pentru democrație! Angela Caraman, președintele CEC, are carnetul de partid al PAS în buzunar?
Captură foto/Facebook: Partidul Acțiune și Solidaritate

Mai mult de atât, din luna decembrie 2019, Angelica Caraman ajunge și consiliera primarului comunei Stăuceni, Alexandru Vornicu, care la fel face parte din echipa PAS.

Pericol pentru democrație! Angela Caraman, președintele CEC, are carnetul de partid al PAS în buzunar?
Foto: Facebook/PAS Stăuceni

Totodată, conform Ziarului de Gardă, Angelica Caraman a activat în calitate de șefă de direcție a CEC și directoare adjunctă a CICDE.

Angelica Caraman are calificarea de profesoară de limba şi literatura română, este și licențiată și în drept. O diplomă de master a obținut-o în teoria şi practica administrării publice, iar alta – în managementul politic şi electoral.

Pe parcursul carierei sale, Angelica Caraman a lucrat timp de 16 ani la Pretura sectorului Centru, municipiul Chișinău

Din ianuarie 2012 până în octombrie 2013, Angelica Caraman a fost șefa Direcției management alegeri al CEC, se arată în CV. Mai bine de jumătate de an, în 2014, a fost formatoare la Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral (CICDE) pe lângă CEC, ca din mai 2018 și până în decembrie 2019 să fie directoare adjunctă a CICDE.

La finele anului 2020, noul președinte al CEC aducea elogii Președintelui Maia Sandu, menționând pe pagina sa de Facebook că Sandu e Președintele care o reprezintă.

Pericol pentru democrație! Angela Caraman, președintele CEC, are carnetul de partid al PAS în buzunar?
Captură foto/Facebook: Angela Caraman

În același timp, potrivit ultimei declarații de avere și interese personale, completată în luna martie a anului curent, Angelica Caraman a obținut în 2020, de la Primăria comunei Stăuceni un salariu de circa 192 de mii de lei și o remunerare de la CICDE în sumă de peste 46 500 de lei. Alți 6 400 de lei reprezintă indemnizație de consilier local de la Primăria satului Ghidighici.

Angelica Caraman declară că, din 2016, are în proprietate 1/2 cota-parte dintr-o „altă avere imobilă” de 80 de metri pătrați care, potrivit declarației, valorează 28 854 de lei. În 2020, Caraman a obținut din vânzarea cotei-părți din apartament 200 de mii de lei.

Pericol pentru democrație! Angela Caraman, președintele CEC, are carnetul de partid al PAS în buzunar?

Sinteza.ORG amintește că, deputații Parlamentului Republicii Moldova au aprobat în ședința de joi, 17 septembrie, proiectul de hotărâre privind noua componență a Comisiei Electorale Centrale (CEC). Astfel, au fost desemnați 5 din cei 9 membri ai CEC.

Membrii desemnați de Parlament sunt Alexandr Berlinschii, Angelica Caraman, Sergiu Gurduza, Ludmila Lupașco, Alexandru Musteața, iar Pavel Postică este membrul desemnat de către președinta R. Moldova, Maia Sandu.

În cadrul următoarelor ședințe ale Parlamentului urmează să fie aleși alți trei candidați desemnați de opoziția parlamentară.

sinteza.org

Lasă un răspuns