Eficacitatea vaccinului Moderna scade în timp. Studiul care îi îngrijorează pe specialiști

121720 eg moderna vax feat 1030x580 1 SCI-TECH

Eficacitatea vaccinului împotriva COVID-19, dezvoltat de Moderna, scade în timp și de aceea este nevoie de repetarea rapelurilor.

Un studiu clinic desfășurat de reprezentanții Moderna arată că vaccinul dezvoltat de această companie oferă protecție pentru o perioadă limitată de timp. Eficacitatea sa se reduce și este nevoie de noi rapeluri, conform Reuters.

„Aceasta este doar o estimare, dar credem că acest lucru înseamnă că, în perspecitva toamnei şi iernii, ne aşteptăm ca impactul minim estimat al scăderii imunităţii va fi de 600.000 de cazuri suplimentare de Covid-19”, a declarat preşedintele Moderna, Stephen Hoge, într-o conferinţă telefonică cu investitorii.

Peședintele Moderna, Stephen Hoge nu a putut da o prognoză cu privire la gravitatea cazurilor de infectare, însă a precizat că unele vor necesita spitalizare.

Datele obținute sunt în contradicție cu informațiile din mai multe studii recente care au sugerat că protecţia împotriva vaccinului Moderna durează mai mult decât cea oferită de vaccinul similar al Pfizer şi partenerul său german BioNTech. Experţii medicali au spus că diferenţa se datorează probabil dozei mai mari de ARN messenger (ARNm) al vaccinului Moderna şi intervalului uşor mai lung dintre prima şi a doua doză.

Ce arată analiza Moderna

În analiza sa, Moderna a comparat performanţa vaccinului la peste 14.000 de voluntari vaccinaţi între iulie şi octombrie 2020, cu aproximativ 11.000 de voluntari iniţiali din grupul placebo cărora li s-a oferit vaccinul între decembrie 2020 şi martie 2021.

Studiul a fost realizat în perioada iulie – august, când Delta era deja tulpina predominantă de coronavirus. Cercetarea nu a fost încă supusă unei evaluări independente. Hoge a spus că performanţa iniţială a vaccinului este puternică, dar a susţinut că protecţia nu ar trebui lăsată să scadă.

„Primele şase luni sunt grozave, dar nu vă puteţi baza pe faptul că acest lucru va fi stabil până la un an şi peste”, a spus el.

Vaccinurile și-au dovedit eficiența până în prezent

Trebuie spus că ambele vaccinuri s-au dovedit a fi extrem de eficiente în prevenirea îmbolnăvirilor în studiile lor de amploare de fază a III-a. Cu toate acestea, o analiză publicată miercuri a arătat rate mai mari de infecţie la persoanele vaccinate cu aproximativ 13 luni în urmă. Aceasta comparativ cu pacienții vaccinați cu aproximativ opt luni în urmă.

Moderna a depus la 1 septembrie o cerere la Administraţia pentru Medicamente şi Alimente din SUA, solicitând autorizaţia pentru un rapel.

Stephen Hoge a spus că datele din cercetările sale arată că această doză de vaccin ar putea creşte anticorpii neutralizanţi la niveluri mai mari decât au fost observate după a doua doză.

„Credem că acest lucru va reduce cazurile de COVID-19. De asemenea, credem ca o a treia doza de ARNm-1273 are o sansa de a extinde semnificativ imunitatea pe tot parcursul anului viitor in timp ce incercam să oprim pandemia”, a spus el.

sinteza.org

Lasă un răspuns