Comisia Electorală Centrală A REFUZAT să deschidă mai multe secții de votare pentru diaspora

cec 1 3 ACTUAL

După dezbaterile Comisia Electorală Centrală (CEC) a adoptat astăzi decizia privind numărul secțiilor de votare pentru diasporă. Pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie vor fi deschise 139 secții de votare, așa cum a fost la alegerile prezidențiale din 2020, asta în condițiile în care Ministerul de Externe a propus deschiderea a 190 de secții.

În cadrul ședinței de astăzi s-a propus, ca alternatăvă, deschiderea a 162 de secții de votare, însă propunerea nu a fost acceptată. Secretarul general al CEC, Maxim Lebedinschi a explicat că trebuie păstrat numărul de 139 de secții de votare așa cum a fost la algerile prezidențiale.

Deși unii membri CEC au declarta că la alegerile prezidențiale din 2020 mai mulți moldoveni care se află în afara țării nu au reușit să participe la vot, fie din cauza lipsei butelinelor de vot, fie din cauza numărului mare de alegători prezenția la o secție.

Propunerea a fost susținută de patru membri CEC, Vadim Filipov, Vasile Gafton, Veaceslav Agrigoroaie și Andrei Volentir. Prin urmare, secțiile de votare vor fi constituite pe lângă misiunile diplomatice și oficiile consulare ale Republicii Moldova, dar și în alte localități, în baza numărului de alegători care au participat la scrutinul precedent, organizat în circumscripția națională.

Totodată, pentru cetățenii cu drept de vot din localitățile din stânga Nistrului, municipiul Bender și unele localități ale raionului Căușeni, CEC a decis organizarea a 44 secții de votare la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021.

Precizăm că alegerile parlamentare anticipate vor avea loc pe 11 iulie, după ce președinta Maia Sandu a semnat decretul de dizolvare a Parlamentului.

sinteza.org

Lasă un răspuns