Săptămâna Patimilor. Sâmbăta Mare: Ziua în care trupul lui Iisus a fost pus în mormânt

screenshot 1 ACTUAL

Săptămâna Patimilor. Sâmbăta Mare: Ziua în care trupul lui Iisus a fost pus în mormânt. Sâmbăta Mare este ziua în care trupul Mântuitorului Iisus s-a odihnit în mormânt.

Sâmbăta Mare este zi de reculegere. Credincioșii se pregătesc pentru marea veghe. Seara, în bisericile ortodoxe, se aprind luminile, anunţând că se apropie Învierea, potrivit traditii-superstitii.ro

În miez de noapte, în biserici se oficiază slujba Sfintelor Paşti. Sunt sfinţite pasca, ouăle roşii şi celelalte bucate. Credincioşii iau Lumină din Lumină, spun „Hristos a înviat!“ şi răspund „Adevărat a înviat!“, formule cu care se salută apoi timp de 40 de zile, până la Înălţare.

În ziua Sâmbetei Mari, conform tradiției străvechi, femeile se spală pe cap, se piaptănă, se îmbracă în haine curate, se închină și se roagă la icoane, apoi se apucă de plămădit.  Pot termina, însă, toate treburile casei. Ca o superstiție, în cuptor, vasele trebuie puse doar cu mâna dreaptă, iar numărul tăvilor în care se face cozonacul sau pasca trebuie să fie cu soţ, altfel pot apărea necazuri în anul care urmează.

sinteza.org

Lasă un răspuns