Aureliu Ciocoi: Moldova e interesată ca rezultatele Summitului PaE să contribuie la apropierea de UE

moldova e interesata ca rezultatele summitului pae sa contribuie la apropierea de ue POLITIC

Progresele atinse în procesul realizării prevederilor Acordului de Asociere, precum și asistența acordată de Uniunea Europeană în lupta cu criza pandemică au fost discutate la întrevederea de lucru a ministrului de externe, Aureliu Ciocoi, și omologul său austriac, Alexander Schallenberg. Oficialul moldovean a menționat importanța aprofundării cooperării cu UE, precum și necesitatea revigorării Parteneriatului Estic și înzestrării inițiativei date cu o viziune strategică nouă, care ar reflecta ambițiile crescânde ale țărilor asociate. De asemenea, ministrul a reiterat că Republica Moldova este interesată ca rezultatele Summitului Parteneriatului Estic să contribuie la apropierea continuă a partenerilor estici de UE, transmite IPN.

În cadrul întrevederii, care a avut loc la Viena, diplomații au abordat subiecte de actualitate de pe agenda bilaterală, cu accent pe cooperarea politică, economică și culturală, precum și trecerea în revistă a modalităților de intensificare a dialogului politic la nivel înalt în perioada următoare. Ooficialii au convenit desfășurarea sistematică a consultărilor pe linia ministerelor de externe ale celor două țări, în vederea avansării subiectelor curente moldo-austriece.

Părțile au avut un schimb de vederi extins pe teme de interes comun referitoare la situația de securitate regională, subiectele care vizează procesul de soluționare a conflictului transnistrean, precum și criza sanitară globală.

Ministrul afacerilor externe și integrării europene, prim-ministru interimar, s-a referit la eforturile autorităților de la Chișinău de contracarare a efectelor negative ale pandemiei COVID-19 pe plan sanitar, economic și social. În acest context, Aureliu Ciocoi a exprimat recunoștința profundă în numele Guvernului pentru asistența Austriei pe linie bilaterală, dar și ca parte a răspunsului de solidaritate a Echipei Europa prin numeroase măsuri și inițiative pentru a diminua consecințele perturbatoare ale pandemiei.

Totodată, șeful executivului a adresat autorităților austriece rugămintea de a identifica posibilitatea donării sau vânzării unui lot de vaccinuri Republicii Moldova.

Cele două părți și-au exprimat aprecierea pentru ritmul ascendent al relațiilor comerciale bilaterale, precum și interesul pentru folosirea, în continuare, la parametri reali, a importantului potențial de cooperare. În acest sens, Aureliu Ciocoi a informat interlocutorul despre discuția productivă cu un grup de oameni de afaceri din Austria, organizată la inițiativa părții austriece.

În final, ministrul moldovean de externe a adresat personal ministrului afacerilor externe și europene al Austriei, Alexander Schallenberg, invitația de efectua o vizită oficială în Republica Moldova. Invitația a fost acceptată iar detaliile acesteia urmează a fi stabilite pe canalele diplomatice.

sinteza.org

Lasă un răspuns