Deputații au votat pentru crearea Comisiei „Ceaus”. Vasile-Andrei Năstase a fost ales Președinte

vasile POLITIC

Deputații Parlamentului au votat astăzi constituirea Comisiei de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor presupusei răpiri a ex-judecătorului ucrainean, Nicolai Ceaus.

Din componența comisiei fac parte nouă deputați din toate fracțiunile parlamentare:

  • Platforma DA – Vasile-Andrei Năstase (președinte);
  • PSRM – Adrian Lebedinschi (vicepreședinte), Grigore Novac (secretar), Fiodor Gagauz;
  • PAS – Oazu Nantoi;
  • Partidul „ȘOR” – Vasile Fotescu;
  • Platforma „Pentru Moldova” – Grigore Repeșciuc;
  • PDM – Alexandru Jizdan;
  • „PRO Moldova” – Vladimir Cebotari.

Autorii inițiativei, deputații PSRM, au declarat în plen că necesitatea constituirii Comisiei de anchetă ține de monitorizarea acțiunilor organelor competente de soluționarea cazului în scopul identificării carențelor din legislația națională.

Un alt obiectiv al comisiei de anchetă va fi colaborarea cu instituțiile de stat ale căror competență ține de soluționarea situațiilor de genul dat. De asemenea, comisia va înainta propuneri pentru soluționarea eficientă și rapidă a cazului, în scopul neadmiterii încălcării grave ale drepturilor omului, dar și a legislației din domeniul penal al Republica Moldova.

De menționat că ex-judecătorul ucrainean, Nicolae Ceaus, a fost răpit din centrul Capitalei, în data de 3 aprilie. Presa de la Chișinău a scris că Ceaus a fost transportat în Ucraina în portbagajul unui automobil, care aparține ambasadei Ucrainei în Republica Moldova.

Sinteza.ORG amintește că liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi a ținut să o acuze recent pe Maia Sandu de iresponsabilitate față de cazul răpirii ucraineanului Nicolai Ceaus, de faptul că nu l-a rechemat pe Ambasadorul Republicii Moldova în Ucraina și nu a depus notă de protest în raport cu Ambasadorul Ucrainei în țara noastră.

Totodată, Președintele Pro Moldova, Andrian Candu, a cerut astăzi în cadrul ședinței Parlamentului, demisia conducerii Serviciului de Informații și Securitate, din cauza răpirii ex-judecătorului ucrainean, Nicolae Ceaus.

sinteza.org

Lasă un răspuns