COVID-19: Când apar anticorpii după administrarea diferitor tipuri de vaccinuri

coronavirus immunity SCI-TECH

După cum am povestit anterior, anticorpii sunt particule proteice specifice sintetizate de sistemul imun drept răspuns la suportarea infecției sau la administrarea vaccinului. Depistarea anticorpilor în sânge este singura modalitate de a determina, dacă o persoană a fost infectată anterior sau a recepționat vaccinul împotriva COVID-19. Tot aceștia sunt un indicator că organismul este protejat de viitoarea infecție. Îți povestim în continuare când apar anticorpii după administrarea diferitor tipuri de vaccin și prin ce se deosebesc de anticorpii obținuți în mod natural, după suportarea infecției.

Anticorpii obținuți natural în urma infectării cu SARS-CoV-2

Atunci când anticorpii se sintetizează în urma infectării naturale, sistemul imun trece prin procesul de identificare a virusului și de sinteză a anticorpilor specifici. În acest proces sunt antrenate limfocitele B, care creează anticorpi specifici pentru fiecare parte a virusului. Aceștia ajută corpul să elimine virusul din corp și la recuperarea organismului.

Anticorpii contribuie și la prevenirea viitoarei reinfectări. Deoarece virusul SARS-CoV-2 care provoacă infecția COVID-19 este unul nou, puține detalii se cunosc în acest moment despre răspunsul imun complex al corpului la această infecție. Cu toate acestea, se presupune că suportarea infecției asigură o imunitate bună, cel puțin pentru o perioadă scurtă de timp.

Anticorpii obținuți în urma vaccinării împotriva COVID-19

Vaccinarea este o metodă bună să obții anticorpi fără a suporta infecția. Preparatele administrate în acest proces stimulează imunitatea, dar o fac în mod diferit. Cu toate acestea, sistemul imun răspunde mereu la proteina virusului (fie că e administrată separat, fie că e sintetizată din ARN mesager administrat în corp, fie că e parte a virusului inactivat sau atenuat introdus în corp prin vaccin).

Administrarea vaccinului în corp determină sistemul imun să secrete suficiente limfocite B care ar secreta anticorpi capabili să neutralizeze virusul (în cazul în care acesta va pătrunde în organism).

Procesul vaccinării determină sinteza limfocitelor B de memorie, la fel ca și în urma suportării naturale a infecției. Astfel, dacă organismul va fi în viitor expus virusului, anume aceste limfocite vor elimina anticorpii pentru a lupta cu virusul și a preveni apariția simptomelor bolii. În unele cazuri simptomele sunt posibile, dar într-o formă mult mai ușoară.

Se întâmplă pentru că organismul este deja instruit să lupte cu virusul, având un arsenal de apărare mult mai mare decât dacă nu ar fi imunizat și „instruit” astfel.

Deși există un șir de deosebiri, sunt și similarități în procesul de răspuns imun în urma vaccinării. La fel ca și în cazul suportării infecției, sistemul imun sintetizează anticorpii pe rând: mai întâi imunoglobulinele M (Ig M), apoi imunoglobulinele G (Ig G).

Atenție! La fel ca și în cazul infectării, sistemul imun nu oferă protecție împotriva virusului din start, din momentul vaccinării. Astfel, este nevoie de câteva săptămâni, pentru ca sistemul imun să sintetizeze suficiente limfocite B și anticorpi care vor lupta ulterior cu o eventuală reinfectare. Iată de ce nu ești complet protejat de la început, imediat după administrarea serului.

În mare parte, anticorpii sintetizați în urma vaccinării sunt asemănători cu cei formați în urma suportării infecției. O diferență este că vaccinurile demonstrează doar o parte a virusului, ceea ce determină sistemul imun să sintetizeze anticorpi mai puțin diverși și în cantități mai mici decât în urma infectării, atunci când întregul virus este demonstrat sistemului imun.

Cu toate acestea, nu este cazul să credem că anticorpii formați în urma vaccinării sunt mai puțin eficienți decât cei secretați în urma suportării infecției. Pentru a crea vaccinul, cercetătorii selectează foarte atent partea virusului care a determinat cea mai mare sinteză de anticorpi în cazul animalelor (studii preclinice) și a oamenilor (toate etapele de studii clinice).

Când apar anticorpii după administrarea diferitor tipuri de vaccinuri?

Indiferent de tipul vaccinului administrat, va fi nevoie de câteva săptămâni după recepționarea celei de a doua doze (sau a ultimei doze – rapel) pentru a obține protecția deplină împotriva virusului. Se întâmplă pentru că sistemul imun are nevoie de timp pentru acest proces.

AstraZeneca: Este nevoie de 3 săptămâni după recepționarea primei doze de vaccin pentru ca acesta să înceapă să funcționeze. În medie, după 12 săptămâni după primirea primei doze va fi nevoie de cea de a doua doză. Peste 15 zile de la recepționarea celei de a doua doze protecția împotriva noului coronavirus va fi completă și puternică.

Moderna: Este nevoie de 14 zile, după recepționarea celei de a doua doze de vaccin, pentru ca organismul să înceapă să producă anticorpi. Diferența de timp între prima și a doua doză este de 4 săptămâni.

Pfizer/BioNTech: După administrarea celei de a doua doze este nevoie de 7 zile pentru ca vaccinul COVID-19 să funcționeze. Trebuie să recepționezi cea de a doua doză peste 3-4 săptămâni de la prima doză.

Atenție! Chiar și administrarea celor două doze de vaccin nu ne scapă de obligația de a purta mască de protecție individuală, de a respecta distanța socială și regulile stricte ale igienei personale.

Rețineți! Vaccinarea este acțiunea care ne va ajuta să oprim pandemia și să evităm mutațiile continue ale virusului care provoacă COVID-19. Atunci când ești chemat la vaccinare, nu ezita să te imunizezi. Doar cu eforturi comune vom reuși!

sinteza.org

Lasă un răspuns