PSRM a informat astăzi Curtea Constituțională despre existența unei majorități parlamentare

POLITIC

Liderul fracțiunii parlamentare a PSRM, Corneliu Furculiță s-a adresat cu o sesizare la Curtea Constituțională, în care magistrații sunt informați despre existența unei majorități parlamentare formalizate, care a propus un candidat la funcția de prim-ministru.

“La etapa actuală există o majoritate parlamentară în sensul aprecierilor Curții Constituționale și a Comisiei de la Veneția care prevăd expres imposibilitatea dizolvării Legislativului pentru acțiuni care nu-i sunt imputabile”, se menționează în adresarea semnată de liderul deputaților socialiști.

În sesizare se atestă caracterul viciat al acțiunilor Șefului statului, care a mimat intenția de a învesti un Guvern, precum și apelul propriu zis al candidatului la funcția de prim-ministru, Natalia Gavrilița, de a nu fi susținut.

PSRM a informat astăzi Curtea Constituțională despre existența unei majorități parlamentare

În sesizare se face trimitere și la prevederile Avizului Comisiei de la Veneția din iunie 2019, în care se subliniază că “dacă, spre exemplu, partidele reprezentând o majoritate parlamentară au ajuns la înțelegerea privind formarea Guvernului, o asemenea obligație (a șefului statului, privind dizolvarea Parlamentului n.n.) nu poate exista”.

“Dizolvarea Parlamentului într-un asemenea caz și adâncirea crizei constituționale sau crearea unei noi crize poate fi chiar considerată o violare ale obligațiilor constituționale a Președintelui ca putere neutră”, precizează socialiștii, cu trimitere la Comisia de la Veneția.

În sesizare se mai accentuează că nu există premise pentru a fi constatate circumstanțele de dizolvare a Legislativului.

sinteza.org

Lasă un răspuns