Mesajul prim-ministrului Ion Chicu de Ziua Națională a Tineretului

ACTUAL

În fiecare toamnă, în cea de-a doua duminică a lunii noiembrie, marcăm Ziua Națională a Tineretului. Această zi ne amintește încă o dată despre rolul major al tinerilor în societate, dar și despre necesitățile și provocările cu care se confruntă.

Tinerii sunt încrederea noastră într-un viitor prosper. Ei sunt cei mai mari depozitari de speranțe și posesorii unei foi de parcurs valabile în toate domeniile. Tinerii reprezintă aspirațiile nelimitate, visurile și planurile mărețe ale unei societăți.

Constatăm de la o generație la alta, că tinerii sunt tot mai creativi, mai responsabili, cu o personalitate tot mai puternică. Aceasta ne obligă să adaptăm și să perfecționăm programele educaționale, oportunitățile de dezvoltare și integrare a lor în corespundere cu schimbările și provocărilor care se produc în întreaga lume.

Voi, tinerii, sunteți niște exemple de succes în multe aspecte, dar în același timp, aveți încă nevoie de modele pentru a reuși să deveniți mai buni decât noi. Asemenea mentori îi găsiți în bunicii și părinții voștri ancorați în realitatea implacabilă, în profesorii și oamenii care reușesc să vă fie călăuză, în eroii din viața cotidiană și eroii din cărțile preferate. Toți contribuie ca voi să câștigați timp, experiență și să valorificați potențialul vostru la maxim.

Noi, la fel, încercăm să ne ridicăm la înălțimea uriașei responsabilități care ne revine și să fim vrednici de încrederea voastră.

În acest sens, doar în ultimul an, Guvernul a venit cu mai multe măsuri noi de susținere a tinerilor și perfecționăm continuu programele existente. Așa cum ar fi programul de stimulare a dezvoltării afacerilor „Start pentru tineri: o afacere durabilă la tine acasă”, programul „Prima casă”, programele de învățământ și cercetare destinate tinerilor din diasporă, programul anual de granturi pentru tineret, programul de constituire a consiliilor locale și regionale ale tinerilor, programul „Capitala Tineretului”, dar și programul de oferire a indemnizațiilor unice de 120 mii de lei pentru absolvenții din domniile medicină, farmacie și pedagogie pentru a facilita angajarea lor în mediul rural. De asemenea, amintim despre crearea în luna august a Agenției Naționale pentru dezvoltarea programelor și activităților pentru tineret.

Dragi tineri, această țară vă aparține!

Oriunde ați pleca – fie pentru o lună, un an sau doi – e bine să știți că experiența voastră este foarte utilă țării, utilă oamenilor rămași acasă.

Da, voi sunteți acei care puneți umărul la dezvoltarea Republicii Moldova. Aveți menirea să transformați acel loc numit „acasă” din care să nu mai vreți să plecați. Educația să vă fie far, pentru că doar cunoștințele au menirea de a vă călăuzi, de a vă oferi darul demnității, încrederii, determinării și recunoștinței!

Vă doresc sănătate și încredere în forțele proprii. Să aveți înțelepciune în luarea deciziilor, disciplină în organizare, dar și succes în tot ce vă propuneți. Ori succesul necesită efort, angajament, răbdare și grație.
Mult curaj și perseverență!

Ion Chicu,
Prim-ministrul Republicii Moldova

sinteza.org

Lasă un răspuns