OPINIE// Curtea Constituțională a mai dat o șansă președintelui și Parlamentului de a soluționa criza politică

thumbs b c 779a46ae467f05b9fb20e7dca1bfb228 1 POLITIC

Această opinie a fost exprimată de către fostul președinte al Curții Constituționale Dumitru Pulbere, vorbind în cadrul emisiunii „Mecanismul de acțiune cu Elena Levițkaia-Pahomova”, informează Noi.md.

„Prin ultima sa decizie privind recunoașterea constituționalității decretului șefului statului cu privire la numirea lui Igor Grosu în calitate de candidat pentru funcția de prim-ministru, Curtea Constituțională a mai oferit o șansă partidelor politice și președintelui pentru ca, în caz că guvernul Igor Grosu nu va fi aprobat, președintele să înceapă organizarea consultărilor cu partidele parlamentare, pentru ca acestea să-și poată desemna candidatul lor. Din cîte știu, această majoritate parlamentară nou formată are propriul candidat. Sper că președintele Maia Sandu va acționa în conformitate cu decizia Curții Constituționale”, a spus Dumitru Pulbere.

La rândul său, fostul Ministru al Justiției, fost judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, Stanislav Pavlovschi a subliniat că Curtea Constituțională în ultima sa decizie a definit rolul președintelui, menționînd că șeful statului nu poate impune majorității parlamentare candidatul său, și președintele trebuie să desemneze candidatul, chiar dacă este adversarul său.

„Președintele este obligat să facă acest lucru, în ciuda preferințelor sale personale. Și Curtea Constituțională a declarat că, dacă va exista o astfel de situație că guvernul Grosu nu va fi votat, acest lucru nu implică în mod automat dizolvarea parlamentului, iar președintele ar trebui să se consulte cu fracțiunile parlamentare înainte de a se adresa la Curtea Constituțională pentru a primi acordul cu privire la dizolvarea parlamentului, adică, pentru constatarea circumstanțelor care vor duce la dizolvarea parlamentului”, a spus Stanislav Pavlovschi.

El a atras atenția asupra faptului că Curtea Constituțională a precizat că în cadrul acestor consultări privind dizolvarea parlamentului, majoritatea formalizată poate din nou să propună un candidat la funcția de președinte, iar președintele trebuie să desemneze candidatul, avînd în vedere prezența unei majorități formalizate și sprijinul din partea acesteia a candidatul la funcția de prim-ministru și notificarea oficială a președintelui.

„Dacă președintele nu va face acest lucru, Curtea Constituțională pur și simplu nu va confirma existența circumstanțelor care să ducă la dizolvarea Parlamentului și revenim din nou la etapa inițială a acestor acțiuni. Potrivit interpretărilor Comisiei de la Veneția, dizolvarea Parlamentului nu este un scop în sine nici pentru președinte, nici pentru Parlament, scopul este aprobarea guvernului, astfel încît țara să poată începe să lucreze cu un guvern cu drepturi depline”, a declarat fostul ministru al Justiției, fost judecător al Curții Europene a Drepturilor Omului.

sinteza.org

Lasă un răspuns