Seceta și criza mondială din 2020 au provocat scăderea exporturilor moldovenești cu 11 %

Potrivit expertului în economie, Veaceslav Ioniță, în 2020, exporturile Republicii Moldova s-au diminuat cu 296 milioane USD sau 11 % comparativ cu 2019. Este pentru a 4-a oară în scurta istorie a Republicii Moldova, când exporturile înregistrează o scădere semnificativă. Toate scăderile de până acum au avut loc în timpul celor 4 crize economice cu care s-a confruntat Moldova, criza din 1998/99, cea din 2009, apoi din 2014/15 și acum în 2020. 

Însă în 2020, adaugă Ioniță, pe lângă criza economică globală provocată de COVID-19, Moldova s-a confruntat și cu o secetă puternică, care a dus la cea mai mare scădere a producției Agricole din Moldova din ultimii cel puțin 50 de ani.

„Producția agricolă și a industriei prelucrătoare din agricultură au avut cea mai mare contribuție la scăderea exporturilor, reducându-le cu 188 milioane USD, dintre care 157 milioane USD scăderea exportului la producția agricolă: cereale și alte tipuri de grăunțoase, iar 31 milioane USD la producția de tutun și băuturi alcoolice. Scăderea exporturilor de produse agricole se datorează secetei din 2020, iar a producției din industria prelucrătoare crizei provocate de COVID-19. A doua ramură cu impact major în diminuarea exporturilor a fost industria automotive, cea mai mare ramură de export a Moldovei, care în 2019 a atins cifra de 571 milioane USD. Scăderea producției globale în industria automobilistice din 2020 a determinat scăderea cererii de componente auto, care a dus la scăderea exporturilor cu 96 milioane USD a producției din automotive din Moldova”, notează Ioniță, pe pagina sa de blog.

Totodată, expertul spune că în anumite domenii Moldova a reușit în 2020 să înregistreze creștere a exporturilor, cea ce a diminuat parțial tendința negativă în domeniul exporturilor. Astfel a crescut cu 33 milioane USD exportul de uleiuri și grăsimi de origine animală, care în 2020 au ajuns la 103 milioane USD.

„De asemenea a crescut cu 10 milioane USD exportul de legume și fructe, care au atins maxima istorică de 303 milioane USD. Aproximativ 90 % din exportul de fructe și legume revine țărilor UE și CSI. În țările UE exporturile constituie în jur de 55 % din totalul exportului de fructe și Legume, o cotă de aproape două ori mai mare decât acum 10 ani. Exportul spre țările CSI în prezent oscilează în jurul la 35 %, cea ce reprezintă o cotă de aproape două ori mai puțin decât acum 10 ani. De fapt în ultimii 10 ani exporturile de fructe și legume ale Moldovei cresc exclusiv datorită majorării exporturilor spre țările Uniunii Europene”, a precizat Veaceslav Ioniță.

sinteza.org

Lasă un răspuns

<.script data-host="https://weblog.md" data-dnt="false" src="https://id.weblog.md/js/id.js" id="ZwSg9rf6GA" async defer>