5 alimente care PROVOACĂ INFLAMAȚIE și de care TREBUIE să te ferești ca să nu faci boli cronice!

screenshot 5 2 LIFESTYLE

Deși teoretic inflamația este un mecanism natural de apărare al organismului, atunci când ea devine o stare permanentă apar boli grave precum obezitatea, diabetul și multe altele. Și sunt alimente care întrețin inflamația. Iată care: 

Inflamația face parte din mecanismul de apărare al corpului și joacă un rol în procesul de vindecare. Problema apare când în loc să fie o stare temporară, devină permanentă și corpul își percepe greșit propriile celule sau țesuturi ca dăunătoare. 

Această reacție poate duce la boli autoimune, cum ar fi diabetul de tip 1, și la o gamă largă alte de boli cronice, precum sindromul metabolic, care include diabetul de tip 2, bolile de inimă și obezitatea. Persoanele cu aceste afecțiuni au adesea niveluri mai ridicate de markeri inflamatori în corpul lor.

Dar inflamația poate fi controlată prin dietă! Spre exemplu, un studiu din 2017 a arătat că aproape un sfert dintre cei cu poliartrită reumatoidă au raportat că dieta le-a afectat severitatea simptomelor. Chiar și pentru cei fără o tulburare autoimună, limitarea câtorva dintre alimentele care cauzează inflamația poate fi incredibil de benefică pentru sănătatea generală.

Iată care sunt alimentele pe care trebuie să le eviți: 

1. Alimentele prăjite

Mâncărurile prăjite sunt bogate în grăsimi trans, un tip de acid gras nesănătos, care a fost legat de o lungă listă de efecte secundare. Pe lângă creșterea nivelului de colesterol și creșterea riscului de boli de inimă, cancer și diabet, grăsimile trans pot declanșa și inflamația. Conform unui studiu din Journal of Nutrition (studiu), consumul crescut de acizi grași trans a fost asociat cu niveluri mai ridicate de markeri ai inflamației, inclusiv proteina C reactivă (CRP) și interleukina-6 (IL-6).

2. Carnea procesată

Carnea procesată este orice tip de carne care a fost afumată, sărată, uscată sau conservată pentru a-i spori aroma sau a-și prelungi durata de valabilitate. Unele dintre cele mai frecvente exemple includ mezeluri, slănină, salam, cârnați, crenvurști etc.

Carnea procesată a fost clasificată ca fiind cancerigenă de Organizația Mondială a Sănătății și poate contribui și la inflamațiepentru că determină (studiu)niveluri mai ridicate de CRP, un marker care este utilizat pentru a măsura inflamația în organism.

3. Alcoolul

Consumul excesiv de alcool este un factor major de risc pentru inflamație pentru că crește anumiți markeri inflamatori, inclusiv CRP. Mai mult, alcoolul poate crește și riscul apariției sindromului intestinului cu scurgeri (studiu), o afecțiune în care toxinele și particulele alimentare se trec din tractul digestiv în sânge, provocând inflamații pe scară largă.

4. Carbohidrați rafinați

Pastele, pâinea albă, fursecurile și biscuiții, adică glucidele rafiate, sunt notorii ca fiind alimente care provoacă inflamația articulațiilor. Sunt intens prelucrate, ceea ce le lasă fără substanțe nutritive benefice, cum ar fi fibrele. Cea mai mare parte dintre ele au un indice glicemic mai mare, ori consumul lor duce la creșterea inflamației, chiar și la adulții sănătoși (studiu).

Cerealele integrale, în schimb, reduc inflamația și poate proteja împotriva bolilor cronice.

5. Uleiurile vegetale procesate

Uleiurile vegetale prelucrate sau rafinate sunt foarte bogate în acizi grași omega-6. Deși acizii grași omega-6 sunt o componentă importantă a unei diete sănătoase, consumul unui raport ridicat de acizi grași omega-6 la omega-3 poate declanșa inflamații (studiu).

sinteza.org

Lasă un răspuns