Ce influență are muzica asupra stării de spirit? Stilul muzical care crește anxietatea

LIFE

Un studiu inedit arată legătura puternică dintre muzica ascultată, stres și căderea părului.

O companie turcească specializată în transplantul de păr, a comandat un studiu despre efectul pe care îl are muzica asupra stării de spirit și, implicit, a căderii părului.

Concluzia experților, care au lucrat cu peste 1.500 de voluntari, este cât se poate de interesantă.

Specialiștii au monitorizat pulsul și tensiunea arterială a voluntarilor, în timp ce aceștia ascultau diferite genuri muzicale pe Spotify.

Astfel, ei au observat că muzica pop, din anii 80 scade cel mai mult tensiunea arterială și anxietatea. Printre artiștii ascultați în cadrul studiului s-au numărat trupele Wham!, Pet Shop Boys și Duran Duran.

Pe următoarele locuri din punct de vedere al efectului benefic pe care îl muzica asupra stării de spiriti, s-au clasat artiștii pot din anii 90 (Kylie Minogue și Rihanna), dar și trupe de heavy metal, cum este Black Sabbath.

La polul opus, cel mai mare nivel de anxietate și o tensiune arterială crescută au fost observate la voluntari în timp ce ascultau melodii techno, dubstep sau rock din anii 70.

Nici muzica jazz sau blues nu este foarte benefică din acest punct de vedere, deoarece crește pulsul, demonstrează acest studiu.

În mod surprinzător, muzica clasică nu are un efect de relaxare foarte puternic: pulsul ascultătorilor a scăzut nu mai 15%.

Rezultatele acestei cercetări contrazic un studiu anterior, din 2016, care susținea că muzica clasică scade considerabil pulsul și tensiunea arterială.

Este adevărat însă că muzica are un efect diferit asupra ascultătorilor, în funcție de preferințele fiecăruia. O melodie poate să relaxeze pe cineva și să producă anxietate altcuiva.

sinteza.org

Lasă un răspuns