Victoria Furtună propune industrializarea ca soluție de salvare economică: „Nu credite pentru pensii, ci 1508 fabrici pentru viitor”

victoria furtuna POLITIC

Lidera partidului „Moldova Mare”, Victoria Furtună, a criticat dur politica economică actuală a autorităților de la Chișinău, în cadrul emisiunii Important de la TVC21, subliniind că dezvoltarea sustenabilă a Republicii Moldova nu poate avea loc fără un plan coerent de industrializare. Potrivit acesteia, miliardele de euro obținute din credite externe ar trebui direcționate spre investiții strategice, nu în consum curent.

„Vă imaginați ce înseamnă să folosim acești bani pentru construcția a 1508 fabrici și uzine? Nu pentru pensii, nu pentru salarii temporare, ci pentru infrastructura industrială care să asigure locuri de muncă și venituri stabile. Acesta este planul nostru”, a declarat Furtună.

Ea a prezentat viziunea formațiunii sale privind relansarea economică printr-un amplu proces de industrializare care să includă și regiunea transnistreană. Planul prevede implicarea directă a cetățenilor – atât de pe malul drept, cât și de pe malul stâng al Nistrului – în co-proprietatea a cel puțin 50% din aceste viitoare întreprinderi. Astfel, susține lidera „Moldova Mare”, oamenii ar deveni parte activă a economiei, iar exodul forței de muncă ar putea fi stopat.

„Nu putem vorbi de dezvoltare economică reală când creditele sunt folosite pentru a plăti pensii și salarii. Acestea trebuie să fie asigurate din economia națională, nu din bani împrumutați. Când vom investi în fabrici, în industrie, în infrastructură, atunci vom putea vorbi de progres”, a subliniat Furtună.

Totodată, lidera formațiunii politice a pledat pentru o reformă profundă a sistemului de pensii, pe care îl consideră depășit și ineficient. Ea a propus ca banii destinați pensiilor să fie acumulați într-un cont bancar individual, care să ofere mai multă transparență și predictibilitate pentru cetățeni.

„Sistemul actual de pensii este moștenit din perioada sovietică și nu mai corespunde realităților economice actuale. Avem nevoie de un model în care oamenii să aibă siguranța unei bătrâneți decente, nu să trăiască cu frica zilei de mâine”, a adăugat Furtună.

sinteza.org

Lasă un răspuns