53 de persoane au solicitat săptămâna trecută ambulanța după ce s-au intoxicat cu ciuperci

ciupercile ACTUAL

Săptămâna trecută, medicii de pe ambulanță au acordat ajutor medical pentru 13893 de cetățeni, dintre care 53 cu intoxicații cu ciuperci, comunică MOLDPRES.

Potrivit Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, pe parcursul săptămânii, echipele de asistență medicală urgentă au intervenit la pacienții cu următoarele urgențe: 3768 cardiovasculare, dintre care 56 cu sindrom coronarian acut; urmate de 1935 neurologice dintre care 240 cu accidente vasculare cerebrale, 1574 respiratorii și 1195 traumatologice.

În aceeași perioadă, medicii de pe ambulanță au fost solicitați pentru 87 de persoane cu urgențe toxice, inclusiv cu ciuperci, 10 intoxicații cu medicamente, nouă cu alcool, șapte cu monoxid de carbon și o intoxicație cu droguri.

Contactată de agenție, șefa Serviciului informare și comunicare al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Olesea Croitor, a menționat că, de la începutul anului curent, au fost înregistrate 177 de cazuri de intoxicații cu ciuperci, cu 263 de persoane afectate, dintre care 26 copii. Pe parcursul anului trecut, în total, au fost raportate 42 de cazuri de intoxicații cu ciuperci, cu afectarea a 48 de persoane, dintre care șase copii.

Conform specialiștilor în sănătate, la aproximativ două ore după consumul ciupercilor toxice poate apărea greața, voma, diaree, transpirația excesivă, slăbiciune generală, dureri abdominale etc. Totodată, peste șase ore pot apărea dureri de cap, amețeli și agravarea stării de vomă, halucinații și chiar comă.

Medicii reiterează că intoxicația cu ciuperci este o urgență medicală atât la maturi, cât şi la copii, iar rapiditatea în stabilirea diagnosticului şi inițierea tratamentului pot salva viața bolnavului.

sinteza.org

Lasă un răspuns