Dorin Recean a discutat cu reprezentanți ai conducerii BERD și BEI 

dorin recean discuta cu reprezentanti ai berd TOATE

Prim-ministrul Dorin Recean a avut astăzi întrevederi cu reprezentanți ai conducerii Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și ai Băncii Europene de Investiții (BEI), care se află la Chișinău cu prilejul desfășurării celei de-a cincea ediții a Platformei de Parteneriat pentru Moldova, relatează MOLDPRES cu referire la Direcția comunicare a Guvernului.

Dialogul cu Teresa Czerwinska, vicepreședinte al BEI, și cu Arvid Tuerkner, director general al BERD pentru Republica Moldova și Ucraina, s-a referit la proiectele implementate în țara noastră cu sprijinul celor două instituții financiare și reformele sprijinite de acestea. Prim-ministrul Dorin Recean a mulțumit investitorilor instituționali în țara noastră pentru că susțin continuu eforturile autorităților de a spori calitatea vieții în Republica Moldova și de a avansa pe calea europeană de dezvoltare a țării.

Punctual, au fost discutate necesitățile curente de sporire a sprijinului pe anumite segmente, în special, pentru agricultura cu valoare adăugată înaltă. „Suportul financiar și de expertiză este prețios și ne va ajuta să creștem reziliența sectorului, pentru a face față schimbărilor climatice”, a menționat premierul.

BERD și BEI sunt cei mai mari investitori instituționali în țara noastră, care oferă asistență pentru proiecte în domeniile financiar-bancar, infrastructură de drumuri și feroviară, energie, agricultură, managementul deșeurilor, antreprenoriat și sănătate.

Astăzi, în cadrul Platformei de Parteneriat pentru Moldova, Guvernul Republicii Moldova și BERD au semnat un acord prin care Fondul E5P (Fondul Regional al Parteneriatului pentru Eficiență Energetică și Mediu din Europa de Est) oferă un grant de peste 4,3 milioane de euro pentru modernizarea infrastructurii de gestionarea deșeurilor. 

Totodată, cu BEI a fost semnat un acord de asistență nerambursabilă, prin care țării noastre i se va oferi un grant de 12 milioane de euro, în cadrul proiectului de reabilitare a unei porțiuni de 128 km de cale ferată pe tronsonul Vălcineț – Ungheni – Chișinău – Căinari.

Pe parcursul activităţii BERD în ţara noastră, au fost semnate acorduri pentru finanțarea a circa 177 de proiecte, în valoare totală de peste 2,4 miliarde de euro. În același timp, portofoliul acumulat de asistență al BEI constituie 33 de proiecte, în valoare totală de aproximativ 1,3 miliarde de euro.

sinteza.org

Lasă un răspuns