Un oficial ucrainean, arestat pentru spionaj în favoarea Rusiei. Oferea informații despre locul aflării soldaților și riscă pușcărie pe viață

photo1669099573 4 EXTERN

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunţat vineri că a arestat un oficial din regiunea Hmelnîţkîi, din vestul ţării, sub acuzaţia de „spionaj” pentru furnizarea de informaţii militare sensibile Rusiei, relatează AFP, preluată de Agerpres.

„SBU l-a arestat pe şeful unuia dintre departamentele consiliului municipal din Hmelnîţkîi, care lucra pentru Serviciul Federal de Securitate al Rusiei” (FSB), au precizat serviciile ucrainene pe Telegram.

Oficialul este acuzat că a „strâns informaţii despre locurile de desfăşurare şi cele de reşedinţă ale soldaţilor ucraineni”. El este acuzat de „înaltă trădare în baza legii marţiale” şi riscă închisoarea pe viaţă.

Rusia „plănuia să folosească aceste informaţii pentru a pregăti lovituri cu rachete, precum şi posibile acte de sabotaj şi atacuri”, potrivit SBU, care precizează că bărbatul a „atras atenţia FSB” în timpul „studiilor sale la Moscova” în anii ’90.

De la începutul invaziei ruse în februarie 2022, procurorii din Ucraina au deschis mii de dosare privind suspiciuni de colaborare cu forţele Moscovei.

ONU a raportat anul trecut că Ucraina a deschis peste 6.600 de dosare penale „împotriva unor persoane suspectate de colaborare şi alte infracţiuni legate de conflict” de la începutul războiului.

sinteza.org

Lasă un răspuns