Vaccinul anti-Covid, produs de AstraZeneca, retras la nivel mondial. Compania a recunoscut reacțiile grave provocate de acesta

vaccin astrazeneca ACTUAL

Vaccinul Covid de la Oxford-AstraZeneca, Vaxzevria va fi retras la nivel mondial, la câteva luni după ce gigantul farmaceutic a recunoscut pentru prima dată în documente judiciare că acesta poate provoca un efect secundar rar și periculos, scrie The Telegraph, citat de Sănătate Info.

În ultimele luni, Vaxzevria a fost obiectul unei examinări intense din cauza unui efect secundar foarte rar, care provoacă formarea de cheaguri de sânge și un număr scăzut de trombocite.

AstraZeneca a recunoscut în documentele judiciare depuse la Înalta Curte în februarie că vaccinul „poate, în cazuri foarte rare, să provoace sindromul trombozei cu trombocitopenie (TTS)”.

Sindromul trombozei cu trombocitopenie  a fost asociat cu cel puțin 81 de decese în Marea Britanie, precum și cu sute de răni grave. AstraZeneca a fost dată în judecată de peste 50 de presupuse victime și rude îndurerate într-un proces la Înalta Curte.

Dar, potrivit The Telegraph, AstraZeneca a insistat că decizia de a retrage vaccinul nu are legătură cu procesul în instanță sau cu faptul că a recunoscut că acesta poate provoca apariția TTS. Aceasta a declarat că momentul a fost o pură coincidență.

Vaccinul nu mai poate fi utilizat în Uniunea Europeană după ce compania și-a retras în mod voluntar „autorizația de introducere pe piață”. Cererea de retragere a vaccinului a fost făcută pe 5 martie și a intrat în vigoare ieri.

AstraZeneca a declarat că vaccinul a fost retras de pe piață din motive comerciale. Aceasta a precizat că vaccinul nu mai este fabricat sau furnizat, fiind înlocuit de vaccinuri actualizate care abordează noi variante.

Într-o declarație, compania a spus: „Suntem incredibil de mândri de rolul pe care Vaxzevria l-a jucat în stoparea pandemiei mondiale. Conform unor estimări independente, peste 6,5 milioane de vieți au fost salvate numai în primul an de utilizare și peste trei miliarde de doze au fost furnizate la nivel mondial. Eforturile noastre au fost recunoscute de guvernele din întreaga lume și sunt considerate pe scară largă ca fiind o componentă esențială pentru a pune capăt pandemiei globale.”

The Telegraph a fost informat că firma va retrage autorizațiile de introducere pe piață și în alte țări, inclusiv în Marea Britanie, unde are aprobare de reglementare. AstraZeneca nu a avut niciodată aprobarea pentru ca vaccinul să fie utilizat în SUA.

sinteza.org

Lasă un răspuns