Protestele nu contenesc în Georgia. Poliția a folosit gaze lacrimogene și tunuri de apă pentru a dispersa mulțimea

proteste tbilisi EXTERN

Un număr tot mai mare de protestatari ies în stradă noapte de noapte de aproape o lună, pe străzile din Tbilisi pentru a protesta împotriva proiectul de lege privind „agenţii străini”. Potrivit presei locale, miercuri a avut loc cea mai mare demonstrație antiguvernamentală din ultima perioadă, scrie Ziua.md.

Deputații au votat, miercuri, cu 83 la 23 pentru adoptarea proiectului de lege în a doua lectură, după o dezbatere aprinsă care a inclus și o bătaie între membrii partidelor de opoziție și cele majoritare. Partidul de guvernământ este pregătit să adopte definitiv legea la al treilea vot în legislativ, programat după 15 mai.

Între timp, spre lăsarea nopții, în afara Parlamentului, ofițerii de poliție au început să disperseze o demonstrație a opozanților proiectului de lege folosind gloanțe de cauciuc, gaze lacrimogene, spray-uri cu piper și tunuri cu apă.

Ministrul adjunct de Interne Aleksandre Darakhvelidze, citat de presa georgiană, a declarat că protestatarii au încercat să pătrundă în parlament folosind diverse obiecte și atacau polițiști. Situaţia s-a calmat de-abia spre dimineață.

Ministerul Sănătății a declarat că 11 persoane, inclusiv șase ofițeri de poliție, au primit tratament în spital după altercațiile de miercuri.

Președintele georgian Salome Zourabișvili, care se opune proiectului de lege, le-a transmis, miercuri, protestatarilor într-un videoclip postat pe rețelele de socializare, să dea dovadă de reținere. Adevărata sarcină, a spus ea, este „să înlăture guvernul în cadrul alegerilor din octombrie”.

„Soarta noastră nu va fi determinată de această lege. Această luptă va avea loc la viitoarele alegeri parlamentare după care această lege și multe altele vor fi abrogate”.

Și Biserica Ortodoxă Georgiană, cea mai influentă forță conservatoare din țară, a cerut guvernului și protestatarilor să poarte discuții pentru a rezolva o „criză politică”.

De cealaltă parte, opoziția guvernamentală spune că mișcarea de protest echivalează cu o luptă pentru supraviețuirea națională a Georgiei.

„De ce ne este frică mai mult? Să fii gazat, să fii bătut sau să pierzi țara?”, a declarat Sergi Kapanadze, fost vicepreședinte al parlamentului georgian.

Prim-ministrul georgian Irakli Kobakhidze a declarat, miercuri, în cadrul unei ședințe de informare că partidul de guvernământ nu va abandona în niciun caz legea „Cu privire la transparența influenței străine”, în ciuda protestelor. El a numit manifestațiile a mii de oameni „un disconfort care trebuie îndurat”.

„Pentru a aduce pacea în această țară pe termen lung, trebuie să adoptăm această lege. Vor fi manifestații, bineînțeles, astăzi, precum și în timpul celei de-a treia lecturi și în timpul depășirii vetoului (prezidențial). Dar această lege va fi adoptată, însă va trebui să ne confruntăm cu câteva zile de disconfort. Cu toate acestea, pe termen lung, vom asigura această țară împotriva polarizării și radicalismului ani de zile. Acesta este un lucru foarte fundamental, o sarcină națională”.

Anul trecut, proiectul de lege privind „agenţii străini” a declanşat proteste la scară largă, forţând autorităţile să renuțe la aceasta.

sinteza.org

Lasă un răspuns