CINE AR TREBUI SĂ SE VACCINEZE ÎMPOTRIVA GRIPEI ȘI A COVID-ULUI ÎN ACEST SEZON

cine ar trebui sa se vaccineze 1 SĂNĂTATE

Agenția Națională pentru Sănătate Publică a Republicii Moldova a dat startul campaniei de vaccinare antigripală pentru sezonul 2023-2024, iar medicul epidemiolog din cadrul ANSP, Ștefan Gheorghiță a oferit detalii esențiale cu privire la procesul de pregătire și administrare a vaccinurilor în acest sezon.

De asemenea, sunt incluși în Campania de imunizare lucrătorii din domeniul medical și sanitar, studenții și cadrele didactice ale USMF „Nicolae Testimițanu”, personalul din instituțiile de sănătate publică, precum și personalul serviciului de frontieră, personalul vamal, trupele de carabinieri, și alți profesioniști implicați în asistența medicală și gestionarea situațiilor de urgență.

Vaccinul disponibil în Republica Moldova este tetravalent, monodoz, și protejează împotriva a două tulpini ale virusului gripal de tip A (AH1N1 și AH3N2) și două tulpini ale virusului gripal de tip B, corespunzătoare sezonului din emisfera de nord”, a precizat Ștefan Gheorghiță.

Agenția Națională pentru Sănătate Publică a Republicii Moldova a dat startul campaniei de vaccinare antigripală pentru sezonul 2023-2024, iar medicul epidemiolog Ștefan Gheorghiță a oferit detalii cu privire la procesul de pregătire și administrare a vaccinurilor în acest sezon.

Potrivit specialistului, statul a cumpărat 200 de mii de doze de vaccin antigripal Tetra, cu doza de 0,5 ml în seringă preumplută, pentru care Compania Națională de Asigurări în Medicină a plătit 20 de milioane de lei. Vaccinurile au ajuns în țară săptămâna trecută, mai devreme decât în alți ani, când ajungea în octombrie sau chiar noiembrie. Ștefan Gheorghiță spune că acest lucru le permite începerea campaniei de imunizare. Aceste doze urmează să fie administrate grupurilor cu risc crescut de îmbolnăvire în lunile octombrie și noiembrie din 2023.

În plus, Ștefan Gheorghiță a subliniat că Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă vaccinarea antigripală în intervalul octombrie-decembrie, inclusiv în plin sezon gripal, chiar și pentru persoanele considerate sănătoase. Acesta a oferit și detalii privind momentul în care răspunsul imun începe să se formeze.

„Celulele de apărare ale organismului încep să dezvolte un răspuns imun la aproximativ 14 zile după administrarea vaccinului antigripal, atingându-și apogeul în a 21-a zi sau a treia săptămână”, a explicat medicul epidemiolog.

Specialistul recomandă, de asemenea, persoanelor din grupurile de risc înalt de îmbolnăvire, administrarea simultană a vaccinului antigripal și a celui împotriva virusului SARS-CoV-2 (Covid-19), pentru a spori protecția împotriva ambelor infecții respiratorii.

„Având în vedere că suntem în mijlocul unei pandemii de virus SARS-CoV-2 și că sezonul gripal este iminent, se aplică simultan vaccinul antigripal și vaccinul împotriva virusului SARS-CoV-2 la persoanele eligibile, administrându-le în zone anatomice distincte ale corpului, în aceeași zi și la aceeași oră”, a precizat Ștefan Gheorghiță.

Zona anatomică pentru administrarea vaccinului împotriva gripei sezoniere și împotriva Sars-cov-2 este umărul.

Medicul epidemiolog a subliniat că vaccinarea antigripală poate proteja în medie între 85% și 90% dintre persoanele vaccinate împotriva infecției, iar în cazul în care aceștia se infectează cu alt tip de virus, pot dezvolta o formă mai ușoară a bolii.

Potrivit statisticilor, în sezonul gripal 2022-2023, în Moldova s-au îmbolnăvit de gripă 1980 de oameni. Patru dintre aceștia au murit. Niciunul dintre pacienții decedați nu era vaccinat împotriva infecției.

„Aceste persoane au fost din diferite localități ale Moldovei și de diferite vârste – de la 22 la 54 de ani”, a precizat în final Ștefan Gheorghiță.

sinteza.org

Lasă un răspuns