Partidul „ȘOR” cere încetarea distrugerii grădinițelor: ”Reforma educației s-a încheiat cu închiderea a 200 de școli și plecarea oamenilor din sate”

reforma educatiei ilan sor gradinite inchise POLITIC

Închiderea a 200 de școli și plecarea oamenilor din sate. Cu asta s-a încheiat fosta reformă a educației. Aceasta a fost implementată acum zece ani, de fostul ministru Maia Sandu. Acum totul se repetă. Partidul „ȘOR” își exprimă îngrijorarea față de reforma grădinițelor propusă de Ministerul Educației, care prevede trecerea acestora la autogestiune și finanțarea per copil.

Mii de elevi de vârstă gimnazială și liceală au plecat pentru totdeauna din țară, împreună cu părinții, care au înțeles că Moldova nu mai are niciun viitor. Un studiu realizat recent de experți economici arată că, din generația copiilor înmatriculată în clasa I, în 2011, cu un an înainte ca Maia Sandu să înceapă reforma școlară, aproape 8.000 au emigrat până la absolvirea liceului.

Exact asta urmează să se întâmple și cu multe dintre grădinițe, în special din localitățile cu puțini locuitori, unde numărul copiilor de vârstă preșcolară este mai mic de 100. Mecanismul de finanțare per copil nu va permite primăriilor să întrețină aceste instituții, în consecință vor fi închise, iar copiii – forțați să frecventeze instituțiile preșcolare din localitățile din vecinătate.

Trecem cu vederea faptul că între sate nu există o infrastructură rutieră modernă și autobuze confortabile care să permită transportarea preșcolarilor în condiții de maximă siguranță, deși asta este o problemă foarte gravă, și trebuie soluționată înainte de implementarea reformei.

Această reformă va șterge de pe hartă zeci de sate și va arunca Moldova într-o criză demografică fără de precedent, pentru multe decenii înainte.

Școlile și grădinițele atrag în sate familii tinere, profesioniști și agenți economici. Închiderea acestor instituții, inevitabil, va împiedica orice activitate economică locală. Ca să supraviețuiască, localnicii vor fi nevoiți să emigreze sau să se mute cu traiul în municipii, ceea ce înseamnă ca satele vor rămâne pustii. În plus, aceasta va contribui la supraaglomerarea orașelor, care va avea consecințe grave pentru infrastructura locală, rutieră și a mediului. În același timp, plecarea oamenilor din sate va afecta puternic și agricultura, domeniu care va rămâne fără forță de muncă.

Depopularea satelor, într-o perioadă scurtă, va acutiza sărăcia din țară și va forța Guvernul să majoreze cheltuielile în domeniile sănătate și asistență socială, deoarece va crește semnificativ numărul persoanelor cu boli cronice și sărace, care vor necesita ajutoare financiare.

Partidul „ȘOR” cere guvernării PAS să se concentreze asupra soluționării problemelor sociale și economice grave și să renunțe la reformele negândite și distructive, care afectează statul Republica Moldova și forțează cetățenii să plece definitiv din țară.

sinteza.org

Lasă un răspuns