Cum se face coliva. Rețeta clasică și beneficiile pentru sănătate

dsc 0646 SĂNĂTATE

Dacă trebuie să prepari o colivă, poți încerca să folosești rețeta clasică pe care ți-o propunem.

Ingrediente

1 kg arpacaş de grâu
4,2 l apă
500 gr zahăr (sau după gust)
100 g biscuiţi (opţional)
nucă măcinată/mărunţită
nucă de cocos (opţional)
esenţă de rom
esenţă de vanilie
zahăr vanilat
sare după gust
bomboane ornament

Cum se prepară

Se spală arpacaşul în multe ape, până apa rezultată este limpede. Apa se pune la fiert cu sare, după gust, într-un ceaun. Când a dat în fiert, se pune arpacaşul şi se lasă la foc mic, potrivit bucatareselevesele.ro.

Se amestecă din când în când, să nu se prindă de ceaun. Atunci când grâul este aproape fiert se adăugă şi zahărul şi se mai fierbe până ce toată zeama scade. Se lasă să se răcească bine și, apoi, se amestecă cu biscuiţi făcuţi făină, nucă măcinată sau mărunţită cu sucitorul, nucă de cocos şi arome după gust (rom, vanilie).

Coliva, beneficii pentru sănătate

Datorită celor trei ingrediente, boabele de grâu, mierea și nuca, coliva este un desert sățios și sănătos. Grâul conține minerale și aminoacizi care combat anemia, durerile musculare, constipația și afecțiunile inimii, scrie libertateapentrufemei.ro.

Este bogat în fibre și conține îndeosebi magneziu și fosfor, ceea ce contribuie la o foarte bună digestie și previne depunerea de grăsimi pe vasele de sânge, prevenind multe dintre afecțiunile cardiace frecvente precum aritmia și bradicardia, dar și hipertensiunea.

Mierea este un aliment plin de vitalitate și energie, ea întărește sistemul imunitar și conține enzime benefice pentru toate procesele și funcțiile organismului, pe lângă vitaminele și mineralele binecunoscute. Stimulează digestia, echilibrează activitatea glandelor endocrine, are efect antibiotic împotriva bacteriilor și microbilor cu care luăm contact zilnic, este un bun pansament pentru stomacul iritat și are proprietăți inflamatorii.

Nucile sunt bogate în proteine sănătoase și grăsimi care ajută memoria și activitatea cerebrală. Stimulează inima, echilibrează producția de hormoni și ajută digestia. De asemenea, echilibrează ritmul cardiac și ajută fertilitatea și mențin ochii sănătoși.

sinteza.org

Lasă un răspuns