VIDEO// Verdictul Comisiei de la Veneția privind Legea Procuraturii a demonstrat că Curtea Constituțională face jocul PAS

befunky collage 9 POLITIC

În cadrul emisiunii ”Puterea a Patra”, Teodor Cârnaț a criticat dur deciziile Curții Constituționale cu privire la decizia de neadmisibiliatate a sesizărilor depuse în raport cu evaluarea Procurorului General, Alexandr Stoianoglo. Acesta a declarat că avizul negativ al Comisiei de la Veneția este o lovitură dură pentru Curtea Constituțională.

”Acest aviz al Comisiei de la Veneția este diplomatic, fiindcă neașteptând acest aviz, Curtea Constituțională a adoptat decizia de neadmisibilitate a celor două sesizări. Eu am citit acest aviz al Comisiei de la Veneția că ei se poticnesc permanent în Curtea Constituțională a Republicii Moldova. Nu vrea să arate politizarea acestei instituții și nu e profesionalismul ei, și din punctul acesta de vedere, este o lovitură dură Curții Constituționale, dar trebuie să citești printre rânduri acest lucru”, a declarat Teodor Cârnaț.

Mai mult, expertul a menționat că magistrații Înaltei Curți au încălcat conștient Constituția, exact cum au făcut-o și în 2019, când Parlamentul a adopat legea prin care a modificat legea cu privire la Procuratură. Acesta se arată nedumerit că după 8 luni de zile de când Stoianoglo a fost ales Procuror General, Curtea Constituțională a decis să declare această lege neconstituțională, relatând că este un precedent.

”Magistrații Înaltei Curți au încălcat conștient Constituția. Așa cum conștienți în anul 2019 când Parlamentul a adoptat legea prin care a modificat legea cu privire la Procuratură și l-a ales pe procurorul Stoianoglo, atunci strigam că această lege trebuie suspendată pentru că se va crea o mlaștină în Republica Moldova în raport cu procurorul general, lucru care s-a și întâmplat. Dacă atunci Curtea Constituțională suspenda acel concurs, nu ajungea Stoianoglo Procuror General. Mult mai grav, Curtea nu a suspendat, a așteptat Procurorul General să fie votat și peste 8 luni declară această lege neconstituțională. Care este rolul aceste hotărâri?”, a menționat expertul.

Totodată, acesta a venit cu un mesaj către deputați și i-a îndemnat să depună noi sesizări la Curtea Constituțională în baza noilor circumstanțe apărute, iar drept urmare avizului Comisiei de la Veneția, Înalta Curte va fi obligată să-și revizuiască propria decizie. Conform spuselor expertului Teodor Cârnaț, criteriile de evaluare în baza cărora PAS își dorește evaluarea Procurorului General, nu sunt stipulate în nicio lege.

”Legea nu are atribuții cu Procurorul General Stoianoglo. Pentru prima dată au făcut astfel de precedent. În prezent, Parlamentul adoptă o astfel de lege, au fost depuse 3 sesizări, a lui Bolea, a lui Voronin și a lui Stoianoglo. Sesizările sunt bine argumentate. Curtea era obligată să admită examinarea în fond și să nu o declare inadmisibilă, legea o întoarcem în Parlament că e neconstituțională, fiindcă criteriile în baza cărora vrei să-l evaluezi pe Stoianoglo nu sunt scrise în lege, iar dacă făceau acest lucru, Curtea Constituțională era erou în prezent, era garantul supremației. Comisia de la Veneția le spune că au făcut o greșeală și acum Curtea va trebui să-și revizuiască propriile hotărâri în baza noilor circumstanțe apărute în baza avizului Comisiei de la Veneția. Acum fiecare deputat, are dreptul de a se adresa Curții Constituționale cu o nouă sesizare în baza noilor circumstanțe apărute”, a conchis Teodor Cârnaț.

Precizăm că Comisia de la Veneția a criticat modul în care a fost promovată de către guvernarea de la Chișinău procedura de evaluare a Procurorului General.

În avizul publicat ieri, Comisia de la Veneția a evidențiat că această modificare legislativă a fost făcută prea repede și fără discuții largi cu societatea civilă și alte instituții interesate de acest proces.

De asemenea, a fost criticată modificarea componenței Consiliului Suprem al Procurorilor, fapt care, în opinia experților acestei structuri europene, „ar crea impresia că orice majoritate parlamentară poate modifica componența CSP în propriul interes”.

Ei recomandă să fie reglementată activitatea CSP în Constituție, anume pentru a evita astfel de modificări arbitrare ale legii. Comisia de la Veneția recomandă autorităților de la Chișinău să întoarcă Procurorul General în componența CSP din oficiu. La fel, ei au recomandat modificarea actualei proceduri de evaluare a Procurorului General, ca să existe criterii mult mai clare.

sinteza.org

Lasă un răspuns