Alimentele și băuturile interzise seara. Provoacă balonare, gaze, arsuri la stomac și tulbură somnul

screenshot 2 7 SĂNĂTATE

Multe persoane dau vina pe salteaua incomodă, pe lumina ecranelor sau pur și simplu pe stres pentru faptul că nu pot dormi bine. Dar știai că și alimentația joacă un rol foarte important în acest sens?

Anumite alimente și băuturi sunt interzise seara pentru că pot declanșa sau agrava anumite condiții medicale ce pot perturba calitatea somnului, cum ar fi arsurile la stomac, balonarea, gazele, indigestia sau refluxul gastric.

De asemenea, sunt interzise seara anumite alimente și băuturi pentru că au efect energizant și alungă starea de somnolență.

În schimb, sunt și alimente sau băuturi recomandate a fi consumate seara, datorită efectului lor calmant și relaxant, dar și pentru că sunt „prietenoase” cu stomacul. Printre acestea se numără: supa de pui cu tăiței (dar atenție, nu cea la plic, plină de chimicale, ci supa gătită din ingrediente proaspete, naturale), cartofii dulci la cuptor, orezul, peștele gras, bananele, carnea de curcan, iaurtul, laptele cald, ceaiul de floarea pasiunii, de tei, sunătoare sau de valeriană.

Află mai jos ce alimente și băuturi sunt interzise seara dacă vrei să îți menții silueta, dar și să ai un somn odihnitor, fără tulburări digestive.

Ceapa crudă – face parte din categoria alimentelor interzise seara, deoarece cauzează arsuri la stomac, balonare, crampe abdominale și gaze intestinale.

Brânză – conține tiramină, un aminoacid care crește secreția unui neurotransmițător (norepinefrina) ce te menține alert și alungă senzația de somn. Dacă mai ai și intoleranță sau alergie la lactoză, somnul tău cu siguranță va fi perturbat de simptome precum balonare, gaze intestinale și crampe la stomac.

Înghețată, napolitane, biscuiți, cereale și dulciuri în general – conțin mult zahăr, ingredient care provoacă o creștere bruscă a glicemiei, dar sporește și producția de cortizol, hormonul stresului, împiedicând astfel un somn liniștit.

Grepfrut, roșii – sunt fructe foarte acide nerecomandate pentru consum înainte de culcare, deoarece pot cauza arsuri la stomac ce te pot deranja în timpul nopții.

Băuturi alcoolice – fie că vorbim de bere, vin, tărie, cidru sau orice altă formă de alcool, astfel de băuturi sunt complet interzise seara. Deși te pot ajuta, într-adevăr, să adormi mai repede, acest somn nu va fi unul de lungă durată și nici odihnitor. Persoanele care consumă alcool seara se trezesc frecvent în miezul nopții și cu greu mai pot adormi la loc. În plus, s-a demonstrat că alcoolul consumat înainte de culcare poate contribui la apariția sforăitului. Nu în ultimul rând, alcoolul este o sursă de calorii care contribuie la acumularea kilogramelor.

Cafea, cola, ceai verde – cafeina din aceste băuturi stimulează sistemul nervos central, menținându-l alert între 8 și 14 ore. Așadar, de evitat ceașca de cafea, ceai verde sau sticla de cola, inclusiv după-amiaza.

Ciocolată – este o sursă de cafeină și împiedică instalarea senzației de calm și relaxare, atât de necesară pentru un somn odihnitor. Ciocolata amăruie conține cea mai mare cantitate de cafeină, așa că evită să o consumi înainte de culcare.

Fast-food – burgeri, pizza, cartofi prăjiți, hot dog, toate acestea sunt surse de carbohidrați și grăsimi extrem de nocive, care duc la balonare, indigestie, arsuri la stomac, reflux gastric, creșteri ale glicemiei, factori care mai mult ca sigur îți vor perturba somnul.

Alimente picante – deși sunt frecvent indicate pentru accelerarea metabolismului, alimentele picante nu sunt deloc benefice pentru organism atunci când sunt consumate seara. Ba din contră, pot face foarte mult rău. Mâncărurile care conțin ardei iute și mult piper declanșează hipersecreția de acid gastric, care duce la arsuri la stomac. De asemenea, capsaicina din ardeiul iute are efect de încălzire a corpului, ceea ce poate împiedica somnul de calitate.

Fructe uscate, deshidratate – conțin multe fibre și foarte puțină apă, motiv pentru care pot cauza gaze, crampe și balonare, simptome ce pot perturba somnul.

Gumă de mestecat mentolată – la fel ca alimentele picante, guma mentolată declanșează arsuri la stomac și poate avea efect laxativ.

sinteza.org

Lasă un răspuns