Mersul pe jos – mai ”sănătos” pentru bugetul personal. ANRE publică noile scumpiri la carburanți

ECONOMIC

Noi scumpiri ale carburanților. ANRE a anunțat prețurile maxime de referință, care vor continua să crească. Mâine vom plăti pentru 1 litru de benzină A 95 cu 6 bani mai mult și va costa 21.32 lei. Motorina se scumpește cu 9 bani și va costa 18,30 lei pentru un litru. Din septembrie, motorina s-a scumpit cu 2,03 lei per litru.

Mersul pe jos - mai ”sănătos” pentru bugetul personal. ANRE publică noile scumpiri la carburanți

Ritmul ascendent al prețurilor stabilite este în continuare influențat de majorarea prețului mediu de tranzacționare a produselor petroliere principale la bursele petroliere internaționale, în special a benzinei, în contextul diminuării ofertei mondiale de carburanți cauzate de înlăturarea consecințelor uraganului Ida pe coasta de Est a Americii de Nord și întârzierile suportate la repunerea în funcțiune a producerii de carburanți în Golful Mexic (Reuters).

Informăm că, mecanismul actual de formare a prețurilor la produsele petroliere principale de tip standard asigură reflectarea exactă în prețul final plătit la pompă a evoluțiilor pe piața internațională.

ANRE aplică prevederile noii legi, promovate și adoptate de către PAS.

Menționăm că deputatul PAS, Radu Marian, insistă pe faptul că moldovenii plătesc mai puțin pentru produsele petroliere.

Solicitat de Sinteza.ORG pentru a oferi un comentariu asupra noilor prețurile stabilite de ANRE pentru benzină și motorină, deputatul PAS a menționat că diferența prețurilor este legată de majorarea cotațiilor la platts, „deci depinde direct de platts, asa cum a fost și până acum”.

Mai mult, aceasta accentuează că prin proiectul de lege promovat de fracțiunea PAS, nu s-a urmărit schimbarea mecanismul de plafonare.

Totodată, legiuitorul a ținut să dea exemplul că odată cu intrarea în vigoare a Legii lui Alexandru Oleinic, la fel se înregistra o majorare, iar ulterior și o reducere, a prețului la carburanți.

„Legea Oleinic se stabilea prețul maxim per fiecare partidă importată, și de aceea prețurile variau la companii in functie de cat de mari sunt stocurile… acum insa plafonul se stabilește pentru tot”, a relatat Radu Marian.

La final, deputatul a precizat că cotațiile internaționale sunt factori pe care deputații nu îi pot influența și că dacă nu era acest sistem de plafonare, prețurile pentru carburanți treceau de 22 lei.

Declarațiile lui Radu Marian se bat cap în cap cu afirmațiile din mesajul postat de cunoscutul jurnalist, Alex Cozer, precum că Legea lui Oleinic, era mai de folos odată ce ea începuse să producă concurență pe piață, în timp ce modificările promovate de deputații PAS au adus prețuri similare, care ar ucide orice urmă de concurență.

În acest sens, Cozer pune sub semnul întrebării necesitatea proiectului ce a fost votat cu puțin timp în urmă de Parlament, accentuând că „de astăzi parcă suntem în țara oglinzilor. La toate stațiile PECO avem prețuri trase la indigo”, iar companiile mici din țară vor fi nevoite să procure, din nou, totul din Moldova (de la Rompetrol, Lukoil sau Petrom).

Reamintim că, potrivit celor de la ANRE, recentele modificări ale mecanismului de formare a prețurilor la produsele petroliere principale de tip standard, ar veni să asigure pentru consumatorul final prețuri corecte, transparente, ușor de verificat și care pot fi influențate doar de fluctuațiile cotațiilor internaționale. Respectiv, evoluțiile privind creșterea sau descreșterea prețurilor pe piața internațională vor fi reflectate fidel și în prețul final plătit la pompă. ANRE aduce asigurări că în formula actuală de formare a prețurilor nu există posibilități pentru operatorii de pe piață să aplice prețuri mai mari decât cele stabilite de Agenție.

sinteza.org

Lasă un răspuns