PREMIERĂ// Specialiştii NASA au găsit soluţia pentru a distruge un asteroid ce ameninţă să se prăbuşească pe Terra

un asteroid vine spre terra sansele ca el sa loveasca pamantul divulgate de specialistii de la nasa 1024x615 1 SCI-TECH

Pentru prima dată în istorie, asteroidul-problemă ar putea fi atacat direct… şi distrus.

Pe scurt, e vorba despre o rachetă de dimensiuni uriaşe… care va lovi un asteroid şi mai mare… Orice corp aflat la mai puţin de 48 de milioane de kilometri de Pământ poate fi un pericol major. Asta susţin specialiştii NASA, care au depistat, la mai puţin de 11 milioane de kilometri distanţă, doi asteroizi ameninţători.

Unul are diametrul de 780 de metri şi a fost numit DIDYMOS. În jurul lui, orbitează un altul de 160 de metri. Îl cheamă DIMORPHOS. Al doilea, cel mic, pare a fi problema majoră, pentru că el dă traiectoria asteroidului gigant.

Planul prin care NASA vrea să schimbe traiectoria asteroidului

I se spune misiunea DART. Double Asteroid Redirection Test. Adică, redirecţionarea asteroizilor de pe traseul pe care l-ar avea fix spre… noi. Mai precis, o rachetă SpaceX Falcon 9, va decola pe data de 23 noiembrie, anul acesta, cu scopul de a ajunge în aproximativ 11 luni aproape de cei doi asteroizi periculoşi.

Nava spaţială se va prăbuşi, atunci, intenţionat pe asteroidul Dimorphos, adică Luna mică ce orbitează în jurul lui Didymos. În acest fel, i se schimbă traiectoria.

DART va fi prima demonstrație din istorie, pe scară largă a NASA sau a altei agenții spațiale din lume, care are scopul de a testa apărarea planetară în cazul iminent al impactului unui corp ceresc cu Pământul. Vom urmări şi noi, cu interes, lansarea istorică de luna viitoare.

sinteza.org

Lasă un răspuns