EDITORIAL VIDEO// Maia Sandu l-a întrecut pe Plahotniuc. Maski-show la reținerea lui Stoianoglo. Rolul lui Morari

OPINII

Dacă Vlad Plahotniuc mai urmărește politica din Republica Moldova, atunci să privească atent și să învețe de la Maia Sandu cum se capturează un stat. După ce până acum verișoarele, oamenii să-i de încredere și alți apropiați s-au ales cu funcții publice, a venit timpul, crede doamna președinte, să fie capturată și Procuratura Generală. Și acum nu se pune problema dacă este sau nu vinovat Alexandr Stoianoglo, eu nu-l apăr deloc, doar condamn metodele s-au folosit la reținerea acestuia. Show-ul cu mascați transmis LIVE la televizor realizat într-o mare grabă, a amintit de perioada de glorie a domnului Plahotniuc. Cu toate că tot mai multă lume recunoaște deja, că în prezent situația este cu mult mai gravă, iar Maia Sandu acționează mult mai violent. Această reținere fulger al Procurorului General a fost un adevărat blitzkrieg ce ridică multe semne de întrebare. Dacă cu el s-a procedat astfel, noi, oamenii simpli, la ce să ne așteptăm?

Este curios și chiar dă de bănuit că lui Alexandr Stoianoglo nu i s-a permis să-și susțină briefingul de presă programat pentru acea seară. De ce oare? Ce trebuia să vorbească sau să prezinte Procurorul General? Cum se face că SIS și procurorul pe caz au fost mobilizați să acționeze atât de rapid, doar după ce Stoianoglo a venit cu acuzații foarte grave în adresa fostului Ambasador al UE de la Chișinău, Peter Michalko? Ar fi apropo foarte grav dacă după reținerea lui Stoianoglo, probele privind discuțiile purtate de Peter Michalko și Viorel Morari, fost șef al Procuraturii Anticorupție de pe timpul lui Plahotniuc, nu vor fi prezentate publicului, sau și mai rău, ar fi distruse, ar dispărea. Prea multe întrebări, deocamdată fără răspuns.

Și nu doar Stoianoglo vorbește despre relația lui Viorel Morari cu oamenii din PAS. Ivan Diacov, fost procuror al municipiului Chișinău și susținător deschis al Maiei Sandu în campaniile electorale, a declarat acum că PAS a apelat la serviciile lui Viorel Morari, numindu-l cel mai odios procuror plahotniuchist. Mai mult ca atât, tot Ivan Diacov a dezvăluit că Victor Furtună, procurorul desemnat de CSP ca să-l ancheteze pe Stoianoglo, este cumnat cu fostul adjunct docil al lui Viorel Morari, procurorul Popenco. Cum Stoianoglo este cel care l-a demis din funcție pe Viorel Morari, tot ceea ce a dezvăluit Diacov, pare a fi logic, iar noi asistăm nu la justiție, cum insistă Maia Sandu, dar la reglări de conturi. A apelat sau nu Maia Sandu la serviciile lui Viorel Morari, rămâne să demonstreze cei care fac respectivele acuzații. Însă relația oamenilor buni cu fostul procuror al lui Plahotniuc, ar însemna o trădare pentru cei care au votat-o pe Maia Sandu, dat fiind și faptul că Alexandr Slusari de la Platforma DA l-a acuzat pe Morari că a pus umărul la capturarea statului.

Reținerea lui Stoianoglo a demonstrat și de ce Maia Sandu a insistat ca avocatul ei personal, Natalia Moloșag, să fie votată de PAS în calitate de Avocat al Poporului. Această numire a făcut parte din schema privind lovitura dată Procurorului General, fiindcă Avocatul Poporului face parte din Consiliul Superior al Procurorilor. Respectiv, astfel s-au asigurat voturile necesare pentru desemnarea procurorului Victor Furtună ca să-l ancheteze pe Alexandr Stoianoglo. Și e de invidiat viteza cu care au acționat toți. Aproximativ pe la ora 13:00, Victor Furtună abia era desemnat de CSP, iar la ora 17 deja, acesta împreună cu SIS dădea buzna în sediul procuraturii. Cum e posibil aşa ceva? Cum a reușit atât de repede procurorul de caz să examineze sesizarea, acuzațiile și să decidă dispunerea urmăririi penale? Sau Victor Furtună a ştiut din timp ce misiune va avea şi la fel din timp s-a pregătit? Asta ar însemna o încălcare a legii. În așa caz, cum rămâne cu statul de drept, cu democrația?

Cu excepția celor din PAS și ai comentatorilor politici de buzunar ce-i slujesc, nimeni nu a susținut acțiunea privind reținerea lui Stoianoglo. Repet, nu că ar fi toți avocații acestuia, cum sugerează Dumitru Alaiba, dar pentru că este grav ceea ce s-a întâmplat. Alexandr Slusari a declarat de exemplu că ar fi o tragedie dacă toată reforma justiției se rezumă la înlocuirea Procurorului General cu ajutorul unei scule oligarhice. Dinu Plîngău a scris că acesta nu-i stat de drept, afirmație susținută și de Vadim Vieru de la Promo LEX. Jurnalistul Nicolae Federiuc este de părerea că Stoianoglo a fost reținut pentru că a vorbit de rău finanțatorii păpușelor de la putere și i-a comparat pe cei din PAS cu niște hiene care acum săvârșesc un atac brutal asupra statului de drept. Nu pot da citire tuturor opiniilor, dar ideea principală e asta. Important este și că toate aceste acuzații în adresa Maiei Sandu vin de la oameni care au viziuni politice total diferite, respectiv nu poate nimeni spune că toți cei care critică modalitatea prin care a fost reținut Stoianoglo, fac jocul cuiva. Cel puțin e banal să vii cu așa acuzații. Adevăratul atac raider asupra Procuraturii Generale îi unește acum pe mulți, iar duminică este anunțat un mare protest apolitic în centrul Chișinăului, în susținerea statului de drept.

Show-ul cu mascați a fost însă necesar pentru ca moldovenii să uite de scumpirea carburanților. Când iată țara noastră cumpără gazul cu 800 de dolari, în timp ce Germania achită 220 de dolari, iar Ungaria 350 de dolari, iar guvernarea soluții nu are, oferă circ. Dumitru Alaiba recunoscând că o parte a societății iubește aceste show-uri cu mascați, iar pentru că există cerere, PAS a venit cu oferta.

În concluzie, ce iese din pisică, şoareci mănâncă. Iar Maia Sandu, politic vorbind, a ieşit din Vlad Filat.

sinteza.org

Lasă un răspuns