Alegeri în Ungaria. Soția fostului premier ungar, Klara Dobrev, a câştigat primul tur

d as20190516019 EXTERN

Klara Dobrev, avocat, în vârstă de 49 de ani, a câștigat primul tur al alegerilor interne ale opoziției ungare.

Eurodeputata de centru-stânga Klara Dobrev s-a calificat în al doilea tur al alegerilor primare organizate de opoziţie în Ungaria, împreună cu primarul ecologist al Budapestei şi un conservator, potrivit primelor rezultate parţiale, relatează AFP, scrie Agerpres. 

Klara Dobrev, o avocată de 49 de ani, a obţinut circa 34% din voturi, devansându-i pe Gergely Karacsony, de 46 de ani (29%), şi Peter Marki-Zay, de 49 de ani (21%), au anunţat organizatorii.

Peter Jakab, candidatul Jobbik, un partid cu trecut de extremă-dreapta, şi liberalul Andras Fekete-Gyor au fost eliminaţi din cursă.

Voturile au fost contabilizate în 75 dintre cele 106 circumscripţii electorale.

S-au aliat pentru a încerca să-l învingă pe şeful guvernului

Încurajate de rezultatele promiţătoare ale alegerilor municipale din 2019 şi de sondajele favorabile, şase partide, care merg de la stânga până la naţionalişti, s-au aliat pentru a încerca să-l învingă pe şeful guvernului la final de mandat Viktor Orban în alegerile legislative din aprilie anul viitor.

Alegerile primare au fost suspendate două zile, din cauza unui atac cibernetic comis din străinătate şi a unei probleme informatice. Eveniment fără precedent în Ungaria, aceste alegeri primare sunt considerate totuşi un succes de opoziţie.

Circa 634.000 de persoane, respectiv aproape 7% din cei opt milioane de alegători ai acestei ţări membre UE, au luat parte la scrutin între 18 şi 28 septembrie, peste estimări.

Cel de-al doilea tur

Cel de-al doilea tur, care urma să aibă loc între 4 şi 10 octombrie, ar putea fi amânat cu mai multe zile.

Persoana care va câştiga scrutinul preliminar va fi în cursă pentru postul de prim-ministru şi circa o sută de reprezentanţi ar urma să fie aleşi în fiecare circumscripţie.

Aceste alegeri primare sunt fructul unui drum lung început în decembrie 2020. Fie ele liberală, ecologistă, socialistă sau provenită din extrema-dreaptă, formaţiunile reprezentate în parlament au semnat o declaraţie comună.

Ele s-au angajat la un program de guvernare, în condiţiile în care, separat, au pierdut fără drept de apel în faţa liderului Fidesz, Viktor Orban, în cele trei scrutine precedente.

sinteza.org

Lasă un răspuns