SINTEZA ANI// Un ministru a declarat un conflict de interese, iar un președinte de raion fost constatat cu avere nedeclarată

ani 1 ACTUAL

În săptămâna 06-10 septembrie 2021, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a constatat cinci încălcări ale legislației.  Câte o incompatibilitate de funcție a fost stabilită la un funcționar public cu statut special din cadrul IP Călărași al IGP al MAI, un consilier din Vișniovca, raionul Cantemir și la doi primari din raioanele Râșcani și Nisporeni.

În cadrul controlului averii pe numele unui președinte de raion, inspectorii de integritate au identificat că acesta a admis o diferență substanțială și vădită între veniturile realizate și averea dobândită. Despre numele subiecților constatați cu încălcări, ANI va comunica prin actele de constatare, care vor fi publicate pe pagina web a ANI.

Un funcționar cu statut special din cadrul Administrația Națională a Penitenciarelor, un funcționar public  din cadrul Primăriei Cricova, Chișinău și un consilier din Consiliul local Pănășești, raionul Nisporeni figurează în trei cauze contravenționale pornite de Inspectoratul de Integritate. Aceștia ar putea fi amendați pentru nedepunerea declarațiilor de avere și interese personale sau depunerea tardivă a acestora.

Inspectorii de integritate au oferi soluții pentru trei conflicte de interese, care au fost declarate, în conformitate cu legislația în vigoare,  de către un Ministru și doi primari din raioanele Hâncești și Călărași.

ANI a eliberat 13 Certificate de Integritate. Direcția juridică a participat în 30 de ședințe de judecată pentru apărarea actelor de constatare.

Reprezentanții ANI au acordat 81 de consultații telefonice, inclusiv 16 apeluri la Linia Instituțională de Informare.

sinteza.org

Lasă un răspuns