VIDEO// Râul Nistru FĂRĂ APĂ în zona raionului Criuleni. Moldova la un pas de DEZASTRU ecologic

raul nistru fara apa in zona raionului criuleni ACTUAL

Zilnic, circa opt milioane de persoane din Moldova și Ucraina se alimentează cu apă potabilă care provine din râul Nistru. Totuși, aceștia riscă să rămână fără apă potabilă, deoarece autoritățile din Ucraina intenționează să construiască şase hidrocentrale de-a lungul Nistrului. Potrivit experților moldoveni și ucraineni, mai multe baraje vor însemna dispariţia fluviului și transformarea lui într-un lanţ de bălți.

Conform ecologiștilor, la momentul de față suntem în plină desfășurare a unui război ecologic.

În prezent, Nistrul aduce anual pe teritoriul R. Moldova 5-10 km cubi de apă. Asta în condițiile în care, anterior, debitul de apă era de 10-11 km cubi de apă. Din această cauză, ecosistemele nistrene au degradat foarte mult.

Alarma privind situația de pe Nistru a bătut-o în trecut, ex-deputatul Platformei DA, Chiril Moţpan, care a venit în susținerea tezei sus-expuse și menționa la începutului anului curent că râul Nistru ar putea fi afectat grav din cauza hidrocentralei Novodnestrovsk, iar în următorii 4-5 ani ar putea surveni o catastrofă ecologică. Parlamentarul mai spunea că în anul 2014 Ucraina a instalat pe barajul hidrocentralei, fără să consulte partea moldovenească, 4 turbine pentru producerea energiei electrice și planifică să mai instaleze încă 3.

Moțpan a mai susținut că acest fapt pune în pericol securitatea ecologică a R. Moldova, iar pentru a proteja râul Nistru și ecosistemul acestuia, este necesar ca hidrocentrala să permită curgerea unui anumit flux minim de apă.

„Conform experților, se poate instala un ciclu periculos: timp de 4-5 ani, râul Nistru practic să sece, iar în al șaselea sau al șaptelea an să se producă inundații masive în sudul Republicii Moldova”, a mai spus ex-deputatul Platformei DA.

Actualmente, se pare că prognoza făcută de Moțpan riscă se împlinească într-un timp mai scurt decât cel preconizat de fostul legiuitor.

Mai exact, un bărbat din Criuleni a mers în data zilei de 1 septembrie curent la râul Nistru pentru a pescui, însă a găsit râul într-o starea dezastruoasă. Nistrul era practic secat, astfel că bărbatul însoțit de cățelul său au ajuns în mijlocul albiei de râu. Imaginile șocante, bărbatul le-a postat într-un grup de pe Facebook dedicat pescarilor.

Abia astăzi, la respectiva postare un alt pescar a scris un comentariu precum că apa a început să urce.

Imaginile surprinse au fost postate pe o rețea de socializare, aceștia ajungând să devină virale la scurt timp.

„Apă nu-i. Numai nămol. Iaca suntem la mijloc(…) Pește mort(…) tot înămolit”, a descris bărbatul porțiunea râului din acel perimetru.

ATENȚIE, IMAGINILE VIDEO CONȚIN LIMBAJ LICENȚIOS! (18+)

Precizăm că, de la începutul acestui an, actualul Președinte al Republicii Moldova, Maia Sandu a participat la două întrevederi cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, însă cele mai importante discuții din cadrul întrevederilor, nu s-au axat pe problema Hidrocentralei Novodnestrovsk și a celor 6 hidrocentrale noi.

Mai mult ca atât, construcția noilor hidrocentrale a stârnit și nemulțumirea ecologiștilor ucraineni care au transmis mai multe mesaje Președintelui Zelenski, chiar dacă autoritățile și presa din Ucraina ascund acest fapt.

,,Noi încercăm să convingem autoritățile să renunțe la acest proiect, pentru că construcția hidrocentralelor va afecta negativ migrarea speciilor de peşti și va declina reproducerea naturală a organismelor vii. În pofida faptului că experții și unii cetățeni din regiune nu sunt de acord cu acest proiect, autoritățile continuă să întreprindă măsuri pentru realizarea lui. Motivul principal este vânzarea energiei și, într-un final, îmbogățirea unor anumite persoane”, a declarat pentru presa ucraineană, Andrei Domanciuc, directorul Parcului Național Natural „Hotin”.

Ca urmare, circa 100 de organizații membre ale Platformei Naționale a Forumului Societății Civile din cadrul Parteneriatului Estic au solicitat în luna ianuarie, guvernelor Republicii Moldova și Ucrainei ca negocierea proiectului Acordului privind asigurarea funcționării Nodului hidroenergetic Nistrean să fie făcută ținând cont și de funcționarea ecosistemelor fluviului Nistru în aval de acest complex hidroenergetic și nu numai din perspectiva eficienței producerii energiei electrice.

Amintim că, în anul 2009, fără a se consulta cu Guvernul din Republica Moldova, ucrainenii au deschis o centrală hidroelectrică de acumulare prin pompare. În 2016, Guvernul Ucrainei adoptă programul care prevede construirea a șase hidrocentrale pe Nistru și același lucru este prevăzut și în proiectul Strategii de dezvoltare energetică a Ucrainei până în anul 2035. Însă, nici de această dată Ucraina nu s-a consultat cu Guvernul din Republica Moldova, chiar dacă Nistru este un fluviu transfrontalier.

sinteza.org

Lasă un răspuns