FOTO// Scrisoare din închisoare a lui Alexandru Pînzari. Iată cui este adresată

scrisoare din inchisoare a lui alexandru pinzari POLITIC

Ex-ministru al Apărării, Alexandru Pînzari, reținut în dosarul fostei Direcții nr.5 a MAI, i-a adresat o scrisoare deschisă fostului său coleg de facultate, avocatului Roman Zadoinov.

În scrisoare, Pînzari povestește despre anii săi de facultate, perioada când a început războiul din stânga Nistului, dar și despre Academia de Poliție.

Vă prezentăm textul integral al scrisorii adresate lui Zadoinov:

„Colegului meu Roman Zadoinov.

Dragă Roman,

regret că trebuie să vin cu o asemenea precizare, în condițiile în care nu mi-a plăcut vreodată să vorbesc despre perioada războiului de la Nistru sau să îmi pun în piept medalii și să mă laud pe la adunări politice.

În vara anului 1992, eram student în anul patru, la Colegiul de Marină din orașul Odessa. În 19 iunie 1992, a început escaladarea violențelor în orașul Bender. În acea perioadă aveam de susținut examenele de stat. Dacă nu greșesc, 19 iunie era o zi de vineri sau sâmbătă. Circulația trenului Odessa-Chișinău era suspendată pentru câteva zile. Următoarea săptămână, imediat ce a început să circule trenul până la Tiraspol, am fugit de la colegiu. Am mers cu trenul până la Tiraspol. De acolo pe jos, peste pod, am mers spre Chițcani. Pe drum am dat peste un grup de gardiști. Am luat două în freză de la ei. Pe Chițcani, pe deal, am ajuns la Chircăiești. Pe drum am nimerit sub rafalele unor lansatoare, bănuiesc că „Alazan”. De la Chircăiești, cu un autobuz, am ajuns la Căușeni. A doua zi am mințit-o pe mama că plec înapoi la Odessa, dar am plecat la Comisariatul de Poliție Căușeni și m-am înscris ca voluntar. Eram în grupul nostru. De la Căușeni am plecat la Merenești, apoi Gîscă, apoi „Кинопрокат”, iar de acolo la Inspectoratul de Poliție Bender. După acesta am plecat înapoi la Odessa pentru că aveam de susținut următorul examen. Grupul din care făceam parte a rămas în Bender. Un băiat cu numele Nicolaev a decedat. Din componența grupului mai făcea parte Victor Guțu (Căușeni),  Victor Cuciuc (Căușeni), pe ceilalți nu îi țin minte. Peste vreo 25 de ani, într-o discuție cu Ion Ciobanu, fost comisar al IP Bender, acesta mi-a zis: „Te țin minte, te-am văzut în 92 la Bender. Erai într-un mantou de marinar”.

La Academia de Poliție am fost înmatriculat după evenimentele descrise mai sus.

Защищать надо, Рома, а не обвинять, ты же адвокат!”, se arată în scrisoarea lui Alexandru Pînzari.

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.
Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

Foto: Facebook/Alexandru Pînzari

Sinteza.ORG amintește că, Alexandru Pînzari a fost reținut pe 30 iulie, după efectuarea unor percheziții în automobilul și domiciliul acestuia, de unde au fost ridicate dispozitive electronice și înscrisuri.

Potrivit Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS), Alexandru Pînzari este bănuit că ar fi comis anumite fapte infracționale în perioada în care era șef al Inspectoratului General al Poliției (IGP).

Pe 7 iulie, Dorin Damir, fostul șef al Direcției Operațiuni Speciale nr. 5 și actual șef al IP Balți Valeriu Cojocaru, dar și fostul șef al secției nr.1 „K” a Direcției nr. 5, actual inspector din cadrul Poliției de Frontieră Ion Cojocaru, au fost plasați în arest pentru 30 de zile, în dosarul ce vizează activitatea angajaților fostei Direcții nr. 5 a MAI.

sinteza.org

Lasă un răspuns