Țara care renunță la comunism după 62 de ani. E un moment istoric, guvernul a dat deja aprobarea

EXTERNE

După 62 de ani, una dintre țările lumii anunță un moment istoric. Guvernul a dat deja aprobarea, astfel țara care renunță la comunism stabilește o schimbare majoră pentru stat. Vestea este îmbucurătoare pentru cetățenii săi.

Guvernul unui stat de pe continentul american a anunțat o veste importantă, devenind țara care renunță la comunism după 62 de ani. Autoritățile din Cuba au aprobat vineri o lege prin care se autorizează înființarea de Întreprinderi Mici și Mijlocii (IMM). Aceasta reprezintă o schimbare importantă pentru un stat comunist, în care standardul este dat de întreprinderile de stat. Modificările nu sunt întâmplătoare, ci vin după ce mii de cubanezi au ieșit în stradă pentru a scanda sloganuri împotriva dictaturii. Demonstrațiile sunt considerate a fi cele mai numeroase din Cuba, după cele din 1959.

Se pare că autoritățile cubaneze au dispus instituirea de reforme pentru modernizarea economiei și combaterii crizei economice extrem de grave cu care Cuba s-a confruntat în ultimii 30 de ani. Lipsa alimentelor, a energiei electrice și a medicamentelor s-a agravat din cauza măsurilor de combatere a Covid-19. Noile reguli au afectat turismul, sectorul extrem de important pentru economia statului cubanez. Aproximativ 600.000 de cetățeni, reprezentând 13% din forța de muncă, activează în sectorul privat. Aceștia, numiți “cuentapropistas”, sunt persoane care își duc traiul din propria lor afacere și nu lucrează la stat. Ei au solicitat de mult timp o structură legală care să permită desfășurarea afacerilor lor.

Noile reguli privind IMM-urile au fost aprobate vineri și permit înființarea de întreprinderi cu până la 100 de angajați. Decretul cu privire la Întreprinderi Mici și Mijlocii permit integrarea în economie pentru a transforma economia în una productivă, se arată în documentul publicat pe pagina oficială de internet a Adunării Naționale.

Măsura vine după ce premierul cubanez Manuel Marrero Cruz avertiza că activitățile private autorizate nu vor fi acceptate, din cauza faptului că “sunt unele limite care nu pot fi depăşite.” Pe de altă parte, Oniel Diaz, un consultant specializat în economia din Cuba, susține că noua lege a IMM-urilor reprezintă un moment important pentru mulți cubanezi, acesta fiind așteptat de ani buni.

sinteza.org

Lasă un răspuns