Se schimbă traiectoria Lunii. NASA avertizează că efectele asupra Pământului pot fi devastatoare

b8a19a9909979cdd8c81d8482a6b0009 SCI-TECH

Inundațiile cauzate de maree sunt deja o problemă în multe orașe de pe coastele Atlanticului și Golfului SUA, însă asta s-ar putea înrăutăți în următorii ani. 

Administrația Națională Oceanică și Atmosferică (NOAA) a raportat în total peste 600 de astfel de inundații în 2019. Cu toate acestea, începând cu mijlocul anilor 2030, alinierea creșterii nivelului mării cu un ciclu lunar va face ca orașele de coastă din întreaga Americă să se confrunte cu un deceniu de creșteri dramatice ale numărului de inundații, conform primului studiu care ia în considerare toate cauzele oceanice și astronomice cunoscute ale inundațiilor. 

Condus de membrii echipei științifice NASA pentru analizarea modificărilor nivelului mării de la Universitatea din Hawaii, noul studiu arată că mareele mari vor depăși mai des pragurile cunoscute de inundații din toată țara. Mai mult, acestea ar putea dura chiar și o lună sau mai mult, în funcție de pozițiile Lunii, ale Pământului și ale Soarelui.

„Combinația dintre atracția gravitațională a Lunii, creșterea nivelului mării și schimbările climatice va continua să exacerbeze inundațiile de pe coastele noastre și din întreaga lume”, a declarat reprezentantul NASA, Bill Nelson.

Cercetătorii au descoperit acest lucru prin studierea mareei din 89 de puncte de pe teritoriul de coastă al SUA. Au creat un nou cadru statistic și au cartografiat scenariile de creștere a nivelului oceanelor și pragurile de inundații.

„Din perspectiva planificării, este important să știm când vom vedea o creștere”, a spus Ben Hamlington de la Jet Propulsion Laboratory al NASA din California de Sud. „Aceste informații pot fi utile, vom putea vedea dacă anumite evenimente se vor întâmpla în aceeași lună sau dacă vor fi mai multe inundații în a doua jumătate a anuluii”

sinteza.org

Lasă un răspuns