EDITORIAL// O făcătură mediatică germană vrea să ajute dreapta pro-europeană

ciurea OPINII

Isteria antirusească care a cuprins unele state europene precum e Germania se face siumțită și la Chișinău. Sub pretextul spaimei legate de manipularea alegerilor în Germania tabloidul Bild a publicat un articol despre pretinsele operațiuni pe care Moscova intenționa să le desfășoare în Moldova pe perioada campaniei prezidențiale cu scopul de a-l impune pe Igor Dodon drept președinte în detrimentului Maiei Sandu. Suma prevăzută pentru aceste acțiuni subversive și calculată de nemții pedanți în valuta europeană constituia peste 11 milioane de euro. Potrivit Bild toate aceste acțiuni au eșuat pentru că bravul SIS moldovenesc a intrat în posesia acestor documente hiper secrete și a deconspirat schemele.

Această istorioară, condimentată abundent cu denumiri exotice ale operațiunilor secrete – Adolf, Zanuda, Zoogazeta, Maidan – pare să fie desprinsă din niște romane polițiste. Pe scurt, fabula sună în felul următor – rușii au gîndit strategic victoria lui Dodon în alegerile prezidențiale din anul trecut dar planul malefic genial a fost zădărnicit de omniprezentele servicii moldovenești de inteligență care l-au pus la punct pe Putin și au salvat țara de reîntroarea orînduielilor rusești. Cu alte cuvinte, Moldova a fost ”mîntuită” prin victoria Maiei Sandu iar Rusia, care chipurile pune în pericol alegerile din toată lumea, a capotat rușinos în Moldova.

Este jenant, desigur, ca ditamai Bild ajunge la nivelul presei de bulevard și se pretează la asemenea făcături de doi bani. Știm foarte bine care e prestația și capacitățile SIS-lui, cunoaștem ce interes are Berlinul în a asigura victoria Pas-ului în aceste alegeri și, nu în ultimul rînd, înțelegem că spre deosebire de Occident comportamentul Rusiei în timpul campaniilor electorale este relativ acceptabil.

Apariția acestei știri manipulatorii, susținută de SIS a căror vorbe nu inspiră multă încredere, urmăresc probabil două scopuri – în primul rînd, intenția de a devia atenția de la cazul Ceas și implicarea grosolană a SIS-ului în răpirea fostului judecător și în al doilea rînd, amplificarea cu orice preț a isteriei antirusești și adîncirea rupturii geopolitice care poate să arunce în aer Moldova.

Totuși, forțele oculte care lansează asemenea falsuri nu iau în calcul că aceste operațiuni pot conduce la un alt rezultat – dezamăgirea moldovenilor în virtuțile multlăudate ale Occidentului.

Editorial de Corneliu Ciurea

sinteza.org

Lasă un răspuns