Oskar Schindler, magnatul german care a salvat de la moarte peste 1000 de evrei

screenshot 7 4 SCI-TECH

Eroul filmului „Lista lui Schindler” (1993), în regia lui Steven Spielberg, este un personaj real, Oskar Schindler. Acesta a angajat în fabrica sa 1.200 de evrei, pe care i-a salvat de la moarte.

Oskar Schindler (28 aprilie 1908, Svitavy, actuala Cehie – 9 octombrie 1974, Hildesheim, Germania) este industriaşul german care a salvat de la moarte 1.200 de evrei din Cracovia, în timpul Holocaustului.

La fabrica sa („Fabryka Emalia Oskara Schindlera”, în poloneză) a fost alcătuită cea mai cunoscută listă din lume, Lista lui Schindler. Membru al Partidului Naţional Socialist, Schindler a ajuns în Cracovia pentru a face bani. Omul de afaceri spionase în Germania, ca agent Abwehr, de aceea a stat o perioadă la închisoare în Cehoslovacia.

În Cracovia, el a obţinut uşor fabrica „Rekord” de pe Lipova nr. 4. Aceasta era o fabrică de produse metalice, care fusese înfiinţată cu puţin timp înainte de război de trei antreprenori evrei şi care nu mersese, fiind în faliment. Schindler a decis să folosească forţa de muncă ieftină a evreilor pentru a pune fabrica pe profit. El a devenit un privilegiat al sistemului şi şi-a făcut relaţii printre oamenii puternici ai regimului. A obţinut contracte avantajoase cu armata germană pentru a produce diverse vase (crătiţi, ligheane).

La această fabrică, Schindler a angajat 1.200 de evrei. „Cine salvează o viaţă salvează întreaga lume” este scris pe placa de la intrarea în această fabrică. Evreii salvaţi de el şi-au continuat viaţa şi au avut copii, drumul lor spre gazare fiind oprit. Printre cei salvaţi s-a aflat şi Poldek Pfefferberg, care a ajuns în SUA, la Los Angeles. El i-a povestit scriitorului australian Thomas Keneally despre cele trăite. Keneally a scris cartea Arca lui Schindler în 1982 şi a câştigat Premiul Booker din acel an.

Trecut în nefiinţă în 1974, Oskar Schindler a fost recompenat postum cu titlul de „Drept între popoare”.

sinteza.org

Lasă un răspuns