Declarația PCRM privind uzurparea puterii de către Curtea Constituțională și Președintele NECONSTITUȚIONAL

POLITIC

Partidul Comuniștilor din Republica Moldova consideră că Republica Moldova, continuă a fi un stat capturat. De această dată, invadatorii fii judecătorii Curții Constituționale, condusă de Domnica Manole, precum și Președintele ales într-un mod neconstituțional, Maia Sandu.

Conform declarației PCRM, Curtea Constituțională este una nefuncțională și nu are dreptul să ia decizii. PCRM menționează că acest lucru rezultă din articolul 136 (1) din Constituția Republicii Moldova, care prevede în mod clar: „Curtea Constituțională este formată din șase judecători …” Indiferent de numărul de participanți la ședințele Curții Constituționale, acestea pot avea loc doar dacă este prezentă componența completă a Curții Constituționale. Aceeași regulă este specificată în secțiunea 6 (1) din Legea Curții Constituționale.

Totodată, PCRM subliniază că în conformitate cu articolul 20 din Legea Curții Constituționale, după plecarea (decesul) unuia dintre membrii Curții Constituționale în termen de 18 zile, în locul său trebuie numit un alt judecător. Astfel, începând cu 8 februarie 2021, Curtea Constituțională nu este funcțională și nu are dreptul să ia decizii, iar întârzierea formării întregii componențe a instanței este un semn direct al coluziunii lui Sandu cu Manole și al presiunii asupra Consiliului Suprem al Magistraturii, care este obligat să delege un al șaselea judecător la Curtea Constituțională.

„Deciziile Curții Constituționale sunt menite să stabilească conformitatea anumitor acte ale autorităților de stat cu Constituția și să le suspende, mai degrabă decât să le anuleze. Anularea sau modificările, astfel cum este stabilită de Curtea Constituțională, trebuie făcute de către organul care a adoptat actul normativ relevant”, se arată în comunicatul PCRM.

În ceea ce privește rezoluția Parlamentului Republicii Moldova privind introducerea statului de urgență în legătură cu pandemia de coronavirus, PCRM menționează că acest lucru nu a fost realizat. Astfel, PCRM consideră că starea de urgență a fost suspendată prin decizia Curții Constituționale, dar nu și anulată, iar acesta poate fi anulată doar de Parlamentul Republicii Moldova.

„Următoarea verigă din lanțul nelegalității, care demonstrează existența unei conspirații între Maia Sandu și loiala sa servitoare Domnica Manole, este graba cu care Sandu a semnat decretul privind dizolvarea parlamentului în condițiile în care starea de urgență nu a fost anulată de parlamentari, dar suspendată doar prin decizia Curții Constituționale”, se mai arată în comunicatul emis de comuniști.

În plus, PCRM pune accent pe faptul că Maia Sandu a încălcat articolul 85 alineatul (1) din Constituția Republicii Moldova, care impune Președintelui să se consulte cu fracțiunile parlamentare cu privire la problema dizolvării parlamentului.

„Decizia Curții Constituționale privind recunoașterea neconstituțională a deciziei parlamentare privind numirea lui Manole ca judecător al Curții Constituționale este, de asemenea, nulă din punct de vedere juridic. Din următoarele motive: Manole a participat, unde a fost decisă problema personală a numirii sale ca judecător al Curții Constituționale. Acesta este un semn clar al unui conflict de interese. Ceea ce este specificat în mod specific la articolul 19 alineatul (1) E) „Privarea de competențe”: „Luarea sau participarea la o decizie fără soluționarea unui conflict real de interese …”

Nemaivorbind de lipsa de fiabilitate a declarațiilor de venit și de proprietate prezentate de Domnica Manole și alte absurdități în cariera și comportamentul ei. Acesta este un subiect separat.

Evident, nici o decizie a unui Președinte neconstituțional și a unei Curți Constituționale disfuncționale nu poate opri pandemia. Nu le pasă de viața și sănătatea cetățenilor”, se menționează în comunicat.

Mai mult, partidul condus de Vladimir Voronin menționează că adoptarea unei astfel de decizii în ajunul sărbătorilor pascale, elimină toate restricțiile anti-epidemice, iar această decizie iresponsabilă va avea ca rezultat noi victime în rândul cetățenilor țării și anularea tuturor măsurilor de sprijinire a populației și a agenților economici luați în legătură cu pandemia.

Pe final, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova a ținut să reitereze că a susținut în repetate rânduri organizarea alegerilor parlamentare anticipate: „Dar nu cu prețul nelegalității, încălcării Constituției și neglijării vieții și sănătății cetățenilor.”

Sinteza.ORG amintește că ieri, 28 aprilie, Președintele Maia Sandu anunța că a semnat decretul de dizolvare a Parlamentului, iar decizia a survenit după ce magistrații Curții Constituționale au declarat neconstituțională starea de urgență, în timpul căreia Legislativul nu putea fi dizolvat și organizate alegeri parlamentare anticipate.

sinteza.org

Lasă un răspuns