PAS a contestat la Curtea Constituțională revocarea din funcție a Domnicăi Manole și numirea altui judecător

POLITIC

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Sergiu Litvinenco, a anunțat vineri, 23 aprilie, că au atacat la Curtea Constituțională cele două Hotarâri votate de PSRM-ȘOR în Parlament.

PAS a atacat hotărârea prin care președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, a fost numită judecător la Înalta Curte. De asemenea, a fost atacată și numirea lui Boris Lupașcu, votat de către coaliția PSRM-ȘOR în funcția de judecător al Curții Constituționale, în locul Domnicăi Manole.

Am contestat la Curtea Constituțională cele 2 hotărâri ale Parlamentului adoptate azi. Am solicitat și suspendarea acțiunii lor. Pentru că sunt vădit neconstituționale și nu sunt altceva decât o tentativă de lovitură de stat”, a argumentat Litvinenco.

PAS a contestat la Curtea Constituțională revocarea din funcție a Domnicăi Manole și numirea altui judecător

Parlamentul, cu voturile coaliției PSRM-ȘOR, a anulat hotărârea prin care președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, a fost numită judecător la Înalta Curte. Potrivit unuia dintre autorii proiectului, socialistul Vasile Bolea, Manole a fost numită în funcție de către Parlament printr-o procedură ilegală.

Declarația cu privire la recunoașterea caracterului captiv al Curții Constituționale, inițiată de PSRM, dar și intenția de a acorda vot de neîncredere pentru trei judecători a fost aprobată cu votul a 54 de deputați din Parlament la ședința de vineri, 23 aprilie.

Ulterior, a fost constituită Comisia parlamentară specială pentru elaborarea proiectelor de legi privind reforma constituțională. Comisia va fi formată din reprezentanți ai fracțiunilor și grupurilor parlamentare, experți în drept constituțional, reprezentanți ai mediului academic și societății civile.

sinteza.org

Lasă un răspuns