STUDIU// Cum funcționează oamenii cu jumătate de creier

cum functioneaza oamenii cu jumatate de creier SCI-TECH

Poveștile oamenilor care par să ducă vieți absolut normale deși au parte importantă a creierului vătămată sau chiar extirpată ne lasă mereu muți de uimire. Creierul uman are o capacitate incredibilă de a își calibra funcțiile în raport cu părțile care lipsesc. Iată cum funcționează oamenii cu jumătate de creier și ce descoperire uimitoare au făcut oamenii de știință.

Oamenii cu jumătate de creier

Un nou studiu realizat pe oamenii care au o jumătate de creier lipsă oferă noi perspective cu privire la modul în care acest lucru este posibil. S-a demonstrat încă o dată abilitatea incredibilă a creierului uman de a realiza la multe sarcini chiar și atunci când lipsște jumătate din materia cerebrală.

„Aproape că uiți de afecțiunea de care suferă atunci când îi întâlnești pentru prima dată. Când stau la calculator și văd aceste ecografii care arată numai jumătate din creier, încă mă minunez că iamginile provin de la aceeași ființă umană pe care am văzut-o mergând și vorbind și care a ales să-și aloce din timp pentru cercetare”, a declarat Dorit Kliemann, cercetător neurolog în cadrul Institutului de Tehnologie din California, potrivit Science Alert.

Șase dintre participanții la studiu au fost nevoiți să treacă prin această procedură drastică de îndepărtare a uneia dintre emisferele cerebrale din cauza unui tip rar și extrem de epilepsie. Această procedură se numește emisferectomie și se apelează la ea în ultimă instanță, atunci când crizele sunt catalogate drept „catastrofale” sau medicamentele nu mai dau niciun rezultat.

Cum funcționează ei de fapt

Comparând ecografiile acestora cu ale altor șase subiecți perfect normali și cu o altă bază de 1.482 de creiere scanate, cercetătorul a descoperit că tiparul de activitate la oamenii cu jumătate de creier este foarte similar cu cel ar subiecților care au ambele emisfere. Însă, echipa a detectat și o diferență: oamenii cu jumătate de creier aveau conexiuni mult mai puternice între conexiunile neuronale.

Este vorba despre rețele ce controlează atenția, activitățile senzoriale, emoțiile, memoria și care implică, adesea, ambele regiuni ale creierului. Conform studiilor, activitățile din cadrul rețelelor sunt legate de abilități precum controlul motor, în timp ce conexiunile dintre rețele sunt esențiale în activități precum memoria funcțională.

Creșterea numărului de conexiuni a fost observate la toți cei șase pacienți și la toate rețelele. Spre exemplu, rețeaua de atenție avea mai multe conexiuni cu rețeaua vizuală. În ceea ce privește tiparele de conectivitate dintre rețele, acestea erau aceleași ca în cazul celor subiecților normali, însă activitatea era mai crescută. Această creștere reflectă felul în care creierul rămas încearcă să compenseze pierderea materiei cereble, pentru a-și putea menține funcția cognitivă și conștientă.

Cercetările viitoare își propun să testeze rețelele cerebrale în condiții de mișcare

Potrivit cercetătorilor, fiindcă eșantionul cercetării a fost redus (doar șase pacienți), nu au reușit să stabilească conexiuni între diferențele de activitate cerebrală și comportament sau nivelul de inteligență. În viitoarele cercetări, și-au propus să descopere cum conlucrează aceste rețele cerebrale pentru a compensa lipsa unei părți din creier în timpul unor sarcini specificice – contrat stărilor de repaus care au fost testate în acest caz. Așadar, subiecții vor trebui să facă anumite sarcini, timp în care cercetătorii vor analiza modul în care răspunde creierul acestora.

„Oricât de ieșit din comun este faptul că există oameni care pot trăi cu jumătate de creier, uneori, o leziune cerebrală foarte mică – un accident vascular, o traumă apărută în urma unui accident de bicicletă sau o tumoare – poate avea efecte devastatoare”, a declarat cercetătorul Kliemann.

sinteza.org

Lasă un răspuns

<.script data-host="https://weblog.md" data-dnt="false" src="https://id.weblog.md/js/id.js" id="ZwSg9rf6GA" async defer>