SURSE// Maia Sandu intenționează să întâmpine pe Aeroport lotul de vaccin Sputnik V, donat de Rusia

maia sandu 3 POLITIC

Surse prezidențiale ne-au informat că Maia Sandu planifică să participe la ceremonia de întâmpinare a lotului de vaccinuri Sputnik V, donat de Federația Rusă și care urmează să ajungă la Chișinău în următoarele zile. Potrivit surselor Sinteza.org, încă la sfârșitul săptămânii trecute, Maia Sandu a dat indicație echipei de consilieri, în mod special, Alei Nemerenco, responsabilă de Sănătate, să coordoneze participarea șefei statului la întâmpinarea primului lot de Sputnik V.

Ala Nemerenco insistă pe lângă ministerul Sănătății, dar și pe lângă anumiți membri ai Comisiei pentru Sănătate Publică, ca să facă o agendă comună a evenimentului de primire a donației rusești de seruri anti-COVID-19. Argumentul utilizat de Președinție în discuții este că Maia Sandu a adresat, oficial, o scrisoare și liderului rus, Vladimir Putin, în care a solicitat suport pentru acordarea vaccinului. Astfel de solicitări au fost adresate de Președinție la circa 30 de lideri de state.

Ala Nemerenco mizează pe relațiile personale pe care le are în cadrul ministerului Sănătății, dar și la Comisia pentru Sănătate Publică, pentru a elabora „o agendă comună” a momentului întâlnirii lotului de Sputnik V.

Ex-președintele țării, Igor Dodon încă toamna trecută susținea că Rusia este gata să ofere țării noastre câteva sute de mii de vaccinuri Sputnik V. Recent, Igor Dodon a afirmat că Moldova urma să primească încă în februarie un lot mare de vaccinuri din partea Rusiei, însă Moscova s-a răzgândit după ce Președinția de la Chișinău a pus piedici înregistrării oficiale a serului Sputnik V.

Săptămâna trecută, după întâlnirea de la Moscova cu șeful Administrației Prezidențiale ruse, Dmitri Kozak, Igor Dodon a anunțat că Federația Rusă va oferi țării noastre 180 de mii de doze Sputnik V sub formă de donație. El a subliniat că a discutat cu partea rusă și despre posibilitatea procurării de către Moldova a 500 de mii de vaccinuri Sputnik V.

sinteza.org

Lasă un răspuns