Procuratura comentează acuzațiile președintei Comisiei „Laundromat”: Regretăm prestația iresponsabilă

grigoriu stoianoglo POLITIC

Reprezentanții Procuraturii Generale au venit cu o reacție la declarațiile făcute de președinta comisiei parlamentare de anchetă Inga Grigoriu, comentând că „prin acuzațiile sale evident deplasate, doamna deputată deja nu mai impresionează pe nimeni, agravând în continuare conflictul constituțional dintre diferiți demnitari publici în scop de PR politic”.

Regretăm prestația iresponsabilă, neprofesionistă și politico-populistă a unui ales al poporului (n.r:Inga Grigoriu) care, având grave carențe în materie de cunoaștere a dreptului și a modului în care se înfăptuiește justiția, și-a asumat rolul de justițiar, expert și și-a făcut un obicei din a lansa învinuiri nefondate şi imixtiuni în activitatea organelor de drept. Prin generalizări pripite fie de clasare a dosarelor, fie de sabotare a activității Comisiei, altor judecăţi făcute fără cunoaşterea realităţilor, reacţii disproporţionate faţă de ceea ce ar trebui să constituie o anchetă penală, sanctuarul dreptăţii este grav afectat”, au comentat reprezentanții Procuraturii Generale.

Reprezentanții Procuraturii Generale susțin că Inga Grigoriu nu mai impresionează pe nimeni prin acuzațiile pe care le lansează.

Prin generalizări pripite fie de clasare a dosarelor, fie de sabotare a activității Comisiei, altor judecăţi făcute fără cunoaşterea realităţilor, reacţii disproporţionate faţă de ceea ce ar trebui să constituie o anchetă penală, sanctuarul dreptăţii este grav afectat. Cert este că prin acuzațiile sale evident deplasate, doamna deputat deja nu mai impresionează pe nimeni, agravând în continuare conflictul constituțional dintre diferiți demnitari publici în scop de PR politic”, se menționează în reacția Procuraturii Generale.

Reprezentanții PG au precizat că activitatea unei comisii parlamentare de anchetă nu are nicio legătură cu o anchetă judiciară și o activitate de urmărire penală nepublică, obiectul acestora fiind diferit, astfel încât cele două anchete nu pot interfera.

Totuși, din momentul instituirii Comisiei, procurorii au formulat 45 de răspunsuri la demersurile acesteia, în termenii și volumul prevăzut de lege. În cazul în care, în cadrul urmăririi penale Procuratura va intra în posesia unor informații relevante pentru activitatea Comisiei de anchetă și va considera că prezentarea lor nu va prejudicia bunul mers al procedurii penale, ele vor fi prezentate suplimentar. Procuratura rămâne și în continuare deschisă pentru colaborare cu toate puterile statului și reconfirmă poziția de a adopta hotărâri doar în baza unor probe pertinente, indiferent de formele de presiune generate de unele elemente politice”, au conchis reprezentanții Procuraturii Generale.

Amintim că, în cadrul unui briefing de presă, luni, 5 aprilie, președinta Comisiei parlamentare „Laundromat”, Inga Grigoriu, a declarat că în cadrul cercetărilor au fost descoperite noi scheme cu implicarea unor instituții care până acum nu au figurat în anchetă.

„Au fost descoperite noi scheme, noi instituții financiare participante. Scheme care din păcate nu se finalizează. Vrem să contrapunem faptele și vrem să înțelegem cât R. Moldova va mai fi folosită în astfel de operațiuni”, a spus Grigoriu.

De asemenea, Grigoriu acuză Procuratura Generală că ezită să ofere răspuns la mai multe întrebări ale deputaților privind spălarea banilor.

„Se eschivează în a ne da răspunsuri la întrebări formulate încă în luna februarie. Nu avem răspunsuri datate cu 1 februarie, 2 februarie. Dar aceste demersuri pentru noi sunt esențiale. Răspunsurile la aceste întrebări pe care noi le-am pus Procuraturii fie la Procuratura Anticorupție, fie Procuratura Generală, vor forma într-un final o concluzie importantă a raportului pe care acum îl scriem. Altfel vor fi prezentate informații puține, informații neconsistente și pe care le-ați citit până acum în presă. Ținând cont de faptul că avem noi circumstanțe am investigat fenomenul în profunzime. Avem peste 160 de demersuri pe care le-am depus și le-am înaintat instituțiilor statului. Întrebările țin de evenimentele care au avut loc nu demult”, a precizat președinta Comisiei Laundromat.

Ieri, 5 aprilie, Comisia de anchetă a anunțat că va desfășura audieri cu ușile închise privind alte operațiuni de spălare de bani, descoperite pe parcursul elucidării circumstanțelor din anii de referință.

sinteza.org

Lasă un răspuns