Manuscrise ale lui Mircea Eliade, Emil Cioran și Constantin Noica, scoase la vânzare

33333 ACTUAL

O casă de licitații va scoate la vânzare manuscrise și obiecte ce au aparținut lui Mircea Eliade, Emil Ciorna, Constantin Noica, Mihail Sebastian și Eugen Ionescu, relatează Dilema Veche.

Prof. Sorin Alexandrescu este deținătorul drepturilor de autor a operei lui Mircea Eliade, din postura de nepot al scriitorului. El a încercat să blocheze licitația, fără succes însă. El a scris pe Facebook că a mers până în instanță, acolo unde a câștigat în primă fază, dar a doua decizie a fost în defavoarea lui, iar caracterul acesteia a fost definitiv.

Astfel, în condițiile în care proprietarul de drept a fost expropriat, este o șansă bună pentru statul român, reprezentat de Academia Română, să intre în posesia acestor manuscrise. Asta pentru a nu ajunge în vitrina unor colecționari privați și a fi șterse din istoria colectivă a poporului român. Documentele ar putea astfel să fie accesate în primul rând de cercetători și mai apoi de publicul larg.

De menționat este că cei de la Dilema Veche au mai luat legătura atât cu Ministerul Culturii, dar și cu Muzeul Național al Literaturii Române. Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii, nu a răspuns la întrebare, în timp ce reprezentanții Muzeului Național al Literaturii Române au spus că nu au voie, prin lege, să participe la licitații, iar buget pentru așa ceva nici urmă.

Pe de altă parte, Academia Română a declarat că este datoria ei să o facă, chiar dacă Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române a spus că există „o rezervă, și anume lipsa de bani suficienți din partea noastră […] nu știm dacă vom câștiga la licitație, dar vom face toate eforturile posibile”.

sinteza.org

Lasă un răspuns