NASA are o misiune capitală. Acțiunea din spațiu prin care Pământul e salvat de la dezastru

screenshot 1 9 SCI-TECH

Cum se poate apăra umanitatea în cazul în care un asteroid se îndreaptă direct spre Pământ? Poate fi evitat impactul devastator?

NASA pregătește experimentul mileniului. Experții americani susțin că au găsit soluția pentru a proteja planeta de impactul devastator cu un asteroid. Nu e vorba numai de teorie, NASA se află deja în faza de planificare și dezvoltare. S-au fixat și datele la care va avea loc spectaculosul test. Astfel, nava spațială a Misiunii DART va fi lansată în iulie 2021 și va ajunge lângă asteroid în septembrie 2022.

NASA va zdrobi o navă spațială de un asteroid

Site-ul NASA susține că mișcarea unui asteroid în spațiu poate fi modificată printr-o tehnică numită a impactului cinetic. Mai exact, în scopul de a-i devia traiectoria, nava spațială va izbi frontal asteroidul cu o viteză de 6,6 kilometri pe secundă. Acest impact teribil va schimba traietoria asteroidului cu numai cu o fracțiune de procent, dar este suficient pentru ca efectul impactului să fie observat și măsurat de astronomi cu ajutorul telescoapelor.

Proiectul este cunoscut sub numele de misiunea Double Asteroid Redirection Test (DART) și a fost dezvoltat de NASA și Laboratorul de Fizică Aplicată al Universității John Hopkins împreună cu mai multe centre NASA.

Prima fereastra de lansare a navei a fost fixată la sfârșitul lunii iulie a acestui an. Nava spațială va fi lansată de o rachetă SpaceX Falcon 9.
Apoi nava se va îndrepta spre asteroidului Didymos. Se așteaptă ca prima bătălie a omenirii împotriva unui asteroid să aibă loc în septembrie 2022.

E soluția cea mai bună de a opri un impact devastator

„DART este primul test cu privire la modul în care am putea fi capabili să deviem au asteroid fără a fi nevoiți să recurgem la un pachet nuclear sau să ne ascundem în pivniță, așteptând impactul cu pumnii strânși”, susține astronomul Andy Rivkin care lucrează la programul DART.

Chiar dacă opțiunea nucleară în fața amenințării unui asteroid este cea mai populară în filmele science-fiction, experții spun că în viața reală ar putea fi potențial
catastrofală. Lovit de arme nucleare, asteroidul se va “sparge” în mai multe bucăți care ar putea provoca daune chiar mai mari pe Pămănt.
Oricum, nu avem de ce ne face griji, Ete foarte puțin probabil ca un asteroid să se apropie de Pământ în curând. De fapt, NASA a declarat recent Pământul că nu există risc de impact cu un asteroid în următorii 100 de ani, scrie Jerusalem Post.

sinteza.org

Lasă un răspuns