Europa criticată de Organizația Mondială a Sănătății: Este inacceptabil ritmul de vaccinare

yxnoptawm2nmzjfhztq1otc0nguxmdmyzjq2zjmyyzhjmgiy.thumb EXTERN

Europa, puternic criticată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru ritmul lent de vaccinare împotriva COVID-19, rămâne cu mult în urmă în cursa de administrare a vaccinului, potrivit unui bilanţ publicat de AFP, informează Agerpres.

În general vorbind, americanii se descurcă de trei ori mai bine decât Uniunea Europeană, cu cele 27 de state membre.

În timp ce 11,7% din populaţia UE este la primă doză de vaccin, procentul în cazul SUA se ridică la 30%.

Doar 5% dintre cetăţenii UE au fost vaccinaţi cu a doua doză de vaccin, faţă de 15,9% din populaţia aflată de cealaltă parte a Atlanticului.

Deşi unele ţări mai mici din UE, cum ar fi Malta, se descurcă bine, administrând zilnic o doză la mai mult de 1% din populaţie, rata în cele mai mari patru economii ale blocului – Germania, Franţa, Spania şi Italia – este de trei ori mai lentă.

În aceste patru ţări a fost vaccinată aproape 12% din populaţie, ceea ce reprezintă aproximativ media din UE.

OMS a criticat campania de vaccinare din Europa

OMS, care a criticat joi ritmul „inacceptabil de lent” al vaccinării în Europa, include în vasta sa zonă europeană şi Israel, Marea Britanie, Rusia, Turcia şi fostele ţări sovietice din Asia Centrală.

În general, în zona aceasta s-a administrat un sfert din cele 596 de milioane de doze administrate la nivel mondial, deşi regiunea reprezintă doar 12% din populaţia planetei.

Numărul a crescut şi mai mult datorită statisticilor din Israel, care a ajuns de la început în fruntea tabelului de vaccinare, trei cincimi din populaţia sa primind cel puţin o doză de vaccin.

Şi Marea Britanie, care nu mai face parte din UE, ocupă o poziţie importantă în clasament, inoculând parţial 45,5% din populaţie, urmată de Malta (32,3%), Ungaria (21,4%) şi Serbia (21,3%).

Alte ţări europene, în principal în fostul bloc de Est, progresează mult mai lent, cum ar fi statele membre ale UE Bulgaria (5,4%) şi Letonia (6,1%), dar şi Ucraina (0,6%), Republica Moldova (1%), Muntenegru (3,1%) şi Albania (4,1%), care nu sunt state membre.

sinteza.org

Lasă un răspuns