Expert: Maia Sandu continuă să încalce Constituția și hotărârea magistraților Înaltei Curți

32517796 POLITIC

Președintele Maia Sandu trebuie să se asigure că propunerea sa pentru funcția de premier va obține votul din partea Parlamentului. De această părere este expertul în drept constituțional Teodor Cîrnaț, exprimată după ce șeful statului l-a înaintat pe Igor Grosu pentru fotoliul de prim-ministru. De cealaltă parte, analistul Vitalie Catană susține că Maia Sandu continuă să încalce Constituția și hotărârea magistraților Înaltei Curți, urmărindu-și scopul declarat de a declanșa alegeri anticipate.

Potrivit constituționalistului Teo Cîrnaț, președintele Maia Sandu era în drept să propună un nou candidat la funcția de premier, iar șansele lui Igor Grosu de a ajunge în fruntea Guvernului sunt de 50 la sută.

„Doamna Durleșteanu s-a retras din cursă și dacă este așa, atunci o nouă majoritate nu a fost reiterată și președintele era în drept să consulte fracțiunile parlamentare și, dacă nu există o majoritate, să-și înainteze propriul candidat în fruntea Guvernului. Dar doamna președinte trebuie să aibă certitudinea că Igor Grosu va obține votul de încredere din partea Parlamentului. Dacă se înaintează un candidat, care din start se va ști că nu va obține acest vot de încredere, din partea președintelui este o rea credință în învestirea Guvernului R.M.”

De cealaltă parte, Vitalie Catană este de părere că președintele a încălcat Constituția.

„Maia Sandu a ignorat prescripțiile stabilite în hotărârea Curții Constituționale, care a stipulat clar că în situația în care există o majoritate formalizată, dânsa trebuie să accepte candidatura propusă de această majoritate, iar asta trebuie să se întâmple după consultarea cu fracțiunile parlamentare”.

Igor Grosu este pedagog de profesie, este deputat al fracțiunii PAS și președintele interimar al partidului.

sinteza.org

Lasă un răspuns