Ce a mâncat în spaţiu astronautul NASA Christina Koch, timp de 328 de zile

ACTUAL

Christina Koch (42 de ani) a ajuns până într-acolo unde nicio altă femeie nu a mai fost. Nu cu mult timp în urmă, în 2019, Christina a trăit aproape un an într-o misiune spaţială, cea mai lungă perioadă petrecută în spaţiu de către o femeie.

Astronautul a ajuns pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS) la 14 martie 2019, împreună cu colegii săi Luca Parmitano, de la Agenţia Spaţială Europeană, şi Aleksandr Skvortsov, de la Agenţia Rusă Roscosmos, iar în decembrie s-a întors pe Terra, după 328 de zile, într-o capsulă Soyuz, şi a aterizat în stepa din Kazahstan. Cât a stat în spaţiu, Christina a consumat mese porţionate şi stabilite în prealabil, în funcţie de calorii. Avea nevoie să asigure un număr suficient de calorii, în condiţiile în care microgravitaţia din spaţiu suprimă pofta de mâncare şi te face să te simţi plin înainte de a termina masa. Iar acest lucru a fost deosebit de provocator pentru Christina, obişnuită să îşi ajusteze meniul în funcţie de stilul de viaţă activ.

„La sol, mă antrenez. Îmi place să alerg, să fac surf, alpinism şi yoga‟, a declarat Christina pentru Women’s Health. „În staţia spaţială, făcem exerciţii fizice în fiecare zi, astfel încât să putem preveni pierderile osoase şi musculare, precum şi să menţinem sănătatea cardiovasculară‟, a explicat aceasta. De fapt, Christina şi colegii ei de echipaj făceau antrenamente cardio şi de forţă zilnic.

Christina, despre meniul din spaţiu: „Am mâncat tot ceea ce vă puteţi imagina‟

Christina a spus că, deşi este fericită pe Pământ, nu poate nega că dieta sa din spaţiu a fost destul de prietenoasă. Iată ce a mâncat astronautul în fiecare zi, timp de 328 de zile.

Mesele de dimineaţă, chiar şi în spaţiu, erau bogate în proteine şi glucide, şi constau în batoane energizante, în combinaţii cu număr important caloric.. „Am mâncat tot ceea ce vă puteţi imagina‟, a spus ea.

Cafeaua a fost şi ea parte importantă din meniul zilnic, însă în loc de ceaşcă, băutura era servită în punguţe speciale, dotate cu pai, pentru a evita scurgerea lichidului.

În aceea ce priveşte gustările, NASA le-a furnizat astronauţilor o mulţime de gustări, cum ar fi fructe uscate şi nuci, pentru a le potoli foamea între mese. „Sunt un mare fan al încercării de a scăpa de zahăr, aşa că prefer, mai degrabă, gustările cu nuci decât cu fructe uscate”, a mărturisit Christina pentru publicaţie. „Am avut o mulţime de opţiuni diferite, de obicei, migdale nesărate, caju şi nuci de macadamia, în pachete mici, sigilate sub vid, de 100 până la 150 de calorii‟.

Christina a spus că, în spaţiu, senzaţia de plin se simte diferit decât pe Terra. „Mâncarea nu coboară până în fundul stomacului, ci pluteste în stomac”, a explicat ea, adăugând că „Sunt o mulţime de moduri prin care ne simţim sătui pe Pământ, dar că nu sunt aceleaşi semnale în spaţiu, aşa că a trebuit să ne bazăm pe numărul de calorii, pentru a şti că am mâncat suficient‟.

La prânz: paste, pui, creveţi şi alte feluri principale, deshidratate

Pentru prânz, Christina şi restul echipajului s-au bazat pe mesele pre-porţionate, gata de consum. „Toată mâncarea noastră de acolo a fost preambalată şi cea mai mare parte a fost deshidratată… A fost o varietate de legume, nu toate legumele, dar destul de multe. Pentru mâncărurile principale, credeţi sau nu, s-a putut deshidrata totul, de la creveţi la pui, până la carne de vită şi paste, aşa că am avut tot felul de mese diferite‟. Christina a mai spus că a mâncat des cartofi, tortilla, orez şi mai puţină pâine şi salată. Fructele şi legumele perisabile nu erau o opţiune pentru meniu.

La cină, curry de pui şi caju

La masa de seară, echipajul avea mai multe feluri de mâncare calde, rehidratate: „Mi-a plăcut foarte mult curry de pui şi caju‟, a spus femeia, care a recunoscut că meniul în pachete nu a fost cel mai atrăgător mod de a lua masa, dar s-a bucurat că a avut o mulţime de alimente de unde să aleagă.

Meniul pentru desert şi aniversări

Ca şi pe Pământ, ocaziile speciale au fost sărbătorite. În cazul astronauţilor, cu plimbări spaţiale, nopţi de pizza sau de taco. La desert, Christina a solicitat pentru desert o varietate de batoane de ciocolată neagră organică.

sinteza.org

Lasă un răspuns