VIDEO// Generalul Nicolae Alexei despre jurnalistul Ion Gonța, tatăl lui Gheorghe Gonța

photo 2021 06 11 11 02 12 ACTUAL

În cadrul emisiunii ”Puterea a Patra” de la postul de televiziune N4, Generalul Alexei a venit cu o întrebare către Gheorghe Gonța, întrebându-l dacă îl leagă ceva de jurnalistul Ion Gonța. Moderatorul emisiunii i-ar fi spus că acesta ar fi chiar tatăl său. Astfel, Generalul Nicolae Alexei a declarat că bănuia, dar nu era sigur, și totodată i-ar fi povestit jurnalistului Gheorghe Gonța despre colaborarea cu tatăl celui din urmă, dar și despre cum luptau cu corupția și crima organizată.

”Vreau să vă spun că tatăl Dumneavoastră, domnul Ion Gonța, a fost un om onest, profesionist și foarte integru. Eu cu tatăl Dumneavoastră am colaborat, asta este în contextul discuțiilor de astăzi. Personal am colaborat cu tatăl Dumneavoastră în vederea prevenirii și descoperirii infracțiunilor grave și excepțional de grave, în combaterea crimei organizate și a corupției. Dânsul lucra ca jurnalist la televiziunea TV1, era numai o televiziune pe atunci. Așa s-a întâmplat că eu documentar așa conform legii cu privire la activitartrea operativă de investigații, am colaborat pe parcursul a circa trei ani de zile și împreună cu el am luptat cu crima organizată. Nu pot să vă spun mai mult despre colaborarea secretă, la moment este un secret de stat și nu am dreptul să vă spun despre asta, dar mai avem de așteptat 7 ani de zile. Expiră termenul ăsta și o să vă prezint multe documente semnate de tatăl dvs și o să vedeți cu ce ne-am ocupat. Adară de aceste activități, dumnealui a organizat un ciclu de emisiuni cu genericul ”mafia nu este veșnică”.Emisiunile aveau loc în fiecare sâmbătă de la ora 5 până la 7. A durat chestia asta 9 luni de zile, emisiunile la televiziune și acolo vorbeam numai despre lucruri foarte delicate, foarte complicate, despre prevenirea și combaterea criminalității”, a declarat Generalul Alexei.

Totodată, Generalul a explicat de ce au hotărât pe vremuri să lupte cu structurile criminale, dar și de ce jurnalistul Ion Gonța a fost amenințat cu lichidarea proprie.

”De ce am hotărât ambii să facem chestia asta. Pe timpurile respective în Republica Moldova au crescut structurile criminale cu structurile statului, cu organele de stat și a apărut mafia. Pe atunci poliția, procuratura, alte organe de drept fiind concrescute cu structurile criminale, cetățeanul nu găsea nici un element de apărare în aceste structuri. Numai se adresa la poliție sau procuratură și îl aștepta banditul (…) Lumea deja nu mai venea la poliție, nu se plângea. Noi am constituit departamentul de combaterea criminalității și corupție și am vrut să convingem lumea că a fost cinstituit un organ și lumea poate veni să găsească dreptatea. Și în acest scop, noi cu tatăl DVS, la inițiativa dânsului, am organizat acest ciclu de emisiuni. Pe parcursul realizării acestor emisiuni, eu am primit o informație secretă și operativă de la lucrătorii secreți că pe tatăl dvs vor să-l lichideze și o să vă arăt documentele care confirmă acest lucru peste 7 ani. Pentru că el s-a inclus în lupta cu crima organizată, corupția și mafia foarte activ și cu dăruire de sine, cu toată vocația lui de jurnalist, eu i-am dat lui 3 bodygarzi din paza mea, și ei au avut grijă de sănătatea și viața tatălui Dvs 13 luni de zile”, susține deputatul în primul Parlament al Republicii Moldova.

Amintim că Ion Gonța a fost un jurnalist din Republica Moldova, dar și directorul companiei Teleradio Moldova. S-a stins din viață în anul 2004, la Paris, unde activa în calitate de Consilier al Ambasadei Republicii Moldova în Franța.

sinteza.org

Lasă un răspuns