Urinatul în pat – din ce motive apare. Ce tratamente trebuie să aplicați și care sunt interzise

enuresi 1 1024x681 1 LIFESTYLE

Atunci când un copil experimentează scurgeri ale urinei accidental se numește incontinență. Când însă acest lucru se întâmplă pe timp de noapte, în timp ce copilul doarme se numește enurezis sau urinarea în pat. Aceasta este o problemă comună pentru mai mult de 5 milioane de copii numai în SUA și este comună mai mult pentru băieți decât pentru fete.

 Această problemă devine frustrantă atât pentru copii, cât și pentru părinți, mai ales că aceștia petrec tot mai multe nopți departe de casă, fie la tabără sau excursii în teren. Dar cu răbdare, majoritatea copiilor vor obține rezultate bune în tratament.

Majoritatea copiilor au un nivel diferit de control a vezicii urinare pe timp de zi și de noapte până la vârsta de patru ani.  Orice pierdere a controlului vezicii urinare, care apare în timpul somnului la un copil de 5 ani sau mai în vârstă, ar trebui să fie analizată minuțios. Aproximativ 20% dintre copiii care au cinci ani sau mai mult se confruntă cu enurezisul cel puțin o dată, dar aproximativ 15% dintre aceștia vor scăpa de această problemă pe an ce vor crește.

Părinții trebuie să știe că există două tipuri de enurezis – primar și secundar.  Enurezisul secundar este atunci când copilul a avut o perioadă în care a avut un somn uscat ( de 6 până la 12 luni). Până la 25% din totalul copiilor care au această afecțiune se confruntă cu forma secundară. Enurezisul primar descrie copiii care nu au avut niciodată un somn uscat. Deși în unele cazuri enurezisul secundar poate fi legat de un stres recent, statistica arată că adesea cauzele sunt aceleași pentru ambele forme.

Care sunt cauzele frecvente ale enurezisului?

Este important pentru părinți să cunoască un lucru –  controlul vezicii urinare nu ține aproape niciodată de lene sau de voința copilului. Într-un număr mic de cazuri, problemele de comportament pot avea un rol. În toate cazurile, părinții trebuie să-și susțină copiii. Specialiștii consideră că enurezisul este cauzat de combinații ale acestor trei cauze:

Nu se trezesc la timp

Copilul nu se trezește atunci când vezica urinară este plină. În multe cazuri aceasta este cauza principală, dar una sau ambele dintre celelalte cauze enumerate mai jos pot avea, de asemenea, un rol.

Rinichii produc mai multă urină în timpul somnului

Rinichii produc mai multă urină pe timp de noapte, iar aceasta nu poate fi stocată în vezica urinară. Uneori, acest lucru se întâmplă din cauza lipsei pe timp de noapte a unui hormon – vasopresina, care supune rinichii să reducă producția de urină.

Vezica urinară hiperactivă

Vezica urinară tinde să se contracte fără să fie plină.

Alte motive pot fi:

Factorul genetic

Cercetările au arătat că unele gene pot provoca scurgeri de urină în timpul zilei sau enurezis. Nu este clar însă dacă afecțiunea „trece” peste generații, întrucât rudele nu-și amintesc sau preferă să nu-și amintească dacă au avut enurezis.

Factorul psihologic

Enurezisul nu este considerat a fi din cauza unui handicap de învățare sau o problemă psihologică. Cu toate acestea, poate deveni o problemă în cazul în care stresul generat va afecta copilul. Asta deoarece el se va teme că va fi descoperit și tachinat de către prieteni sau familie, astfel că va tinde să fie retras și nervos.

Părinții / tutorii și alți membri ai familiei ar trebui să fie înțelegători și să susțină copilul, deoarece în aproape toate cazurile el nu poate controla ceea ce se întâmplă.

Unele cauze sociale pot provoca urinarea în pat la copiii care sunt predispuși genetic, cum ar fi:

  • Apariția încă a unui copil în familie
  • dormitul de unul singur
  • stresul legat de începerea școlii
  • crize de familie
  • accident sau traumatisme

Incontinența în timpul zilei

Incontinența în timpul zilei și enurezisul pot avea loc concomitent. Incontinența în timpul zilei este cauzată de vezica urinară hiperactivă, constipație și urinări rare.

În primul, dar și al doilea caz este important să supravegheați cât de des copilul merge la baie. Mulți copii tind să amâne cât mai mult urinarea, iar unele semne care ar putea să ne ajute să înțelegem că se întâmplă acest lucru sunt, de exemplu, poziția picior peste picior sau un comportament agitat. Uneori aceste acțiuni devin obiceiuri pe care copilul poate să le facă fără să realizeze.

Infecții ale tractului urinar

Infecțiile tractului urinar pot provoca enurezisul. Infecția irită peretele vezicii urinare, ceea ce poate duce la micțiune dureroasă, urinare frecventă și senzația de incontinență.

Probleme anatomice

Când enurezisul este legat de o anomalie anatomică, în cele mai multe cazuri va exista o infecție a tractului urinar mai veche, iar urinarea involuntară va continua și pe timp de noapte. Dacă oricare dintre aceste constatări se observă, probabil va fi nevoie de efectuarea unor radiografii.

Probleme neurologice

Stocarea și golirea urinei din vezica urinară sunt procese complicate. Acestea implică sistemul nervos central, care contribuie la coordonarea acțiunii a vezicii urinare și a mușchilor. Astfel, urinatul în pat se poate produce la copiii cu traumatisme neurologice sau boli, cum ar fi:

  • traume ale creierului și ale măduvei spinării
  • radioterapie la creier
  • spina bifida

Acești copii au adesea incontinență și în timpul zilei. Deoarece aceste cazuri sunt unele dintre cele mai complicate, au nevoie de o evaluare în profunzime a urologilor.

Maladii ale rinichilor

În cazuri mai rare, unele probleme care afectează capacitatea rinichilor de a concentra urina pot duce la urinarea în pat. De obicei acestor copii le este foarte sete, de multe pe parcursul nopții. Alte simptome sunt creștere pipernicită și apetit scăzut.

Tulburări hormonale

Diabet zaharat de tip 1

Diabetul zaharat de tip 1 (insulino dependent) este cauzat de lipsa de insulină. Acest hormon este un element cheie în gestionarea zahărului primit prin alimente și băuturi. La pacienții netratați, zahărul este eliminat prin urină. Acest lucru duce la o mare pierdere de lichide. Unii copii cu diabet zaharat tip 1 ar putea urina în pat, acesta fiind un simptom de debut al bolii. Acești copii prezintă și alte semne, cum ar fi sete excesivă, pierderea în greutate, greață și dureri de stomac.

Lipsa de vasopresină

O cauza rară este și lipsa de vasopresină ( hormon care reduce cantitatea de urină produsă de rinichi). Acest hormon este eliberat de lobul posterior al glandei hipofize. În aceste cazuri, copii pot produce cantități uriașe de urină în fiecare zi ( 6 litri sau mai mult). Ca urmare, ei au nevoie să bea de multe ori în timpul zilei și noaptea.

Metode de tratament

Există mai multe tipuri de tratament, unele mai bune decât altele, care includ modificarea consumului de lichide, schimbarea obiceiurilor de toaletă, prevenirea prin alarmă sau utilizarea medicamentelor.

Chiar dacă aceste metode pot fi utilizate separat, deseori sunt folosite împreună. Totodată, s-a demonstrat că unele metode nu sunt atât de folositoare, cum ar fi renunțarea la alimente și lichide, plimbarea de seară sau exercițiile de antrenare a vezicii urinare.

Tratamentele recomandate: Dispozitive care previn incontinența urinară

Este vorba despre mici dispozitive, care pot fi atașate de lenjeria copiilor. Acestea emit senzori către o alarmă electronică. Când senzorii devin umezi, sună alarma. Unele au opțiunea de a vibra. Acest lucru îl trezește pe copil care astfel se va ridica din pat înainte ca vezica să fie aproape plină. Deoarece copiii deseori dorm strâns, alarma îi va trezi pe părinți care vor avea grija ca cei mici să meargă la veceu.

Avantajul acestei metode este că nu este utilizat niciun medicament, deci nu poete fi vorba despre efecte adverse. Aceste tipuri de alarme reprezintă singurele metode pe care le recomandă Asociația Americană de urologie, iar dacă sunt folosite corect non-stop timp de maxim două luni, atunci șansele pentru un rezultat bun sunt de aproape 75%. Printre dezavantaje enumerate se numără: imposibilitatea de a le folosi în cazul în care copilul pleacă într-o tabără, deranjează persoanele din aceeași cameră, dar și prețul de 60-120 de dolari pentru fiecare bucată.

Tratamente recomandate: Medicamentele

Desmopresina

Corpul uman produce un hormon numit vasopresina, care reduce cantitatea de urină produsă de rinichi. Acesta se produce atunci când organismul încearcă să conserve apa. De exemplu, sportivii secretă mai multă vasopresină în fluxul sanguin, atunci când aceștia practică sportul, deoarece ei pierd multă apă transpirând. De obicei, nivelul de vasopresină se ridică cel mai mult, în mod natural, în timpul somnului. Aceasta est unul din motivele pentru care majoritatea oamenilor dorm toată noaptea fără a avea nevoie să meargă la veceu.

La mulți copii cu incontinență urinară (enurezis – boală care se manifestă prin pierderea necontrolată a urinei, în general în timpul somnului) producerea vasopresinei nu are loc. Hormonul a fost produs astfel sub forma unui medicament numit desmopresin. Acesta poate fi găsit în diferite forme medicale – pastile sau spray nazal. Medicamentele trebuie utilizate moderat.

Unica pretenție față de acest medicament este că ajută atâta timp cât este utilizat. Dar chiar și așa, utilizarea desmopresinei rămâne una din primele metode de tratament împotriva urinării în pat.

Oxibutinina și tolterodina

Aceste medicamente acționează asupra vezicii urinare și de multe ori funcționează bine în cazul incontinenței de zi, antrenând totodată vezica urinară. Este logic că acestea ar fi, de asemenea, utile pentru enurezis, atunci când este cauzat de hiperactivitatea vezicii urinare. Acest lucru a fost demonstrat de mai multe studii, dar nu toți copiii sunt ajutați. Uneori medicamentul trebuie să fie combinate cu desmopresina pentru a fi pe deplin eficient. Cel mai frecvent efect secundar la copii este constipația care, în sine, poate provoca reapariția umectării.

Tratamente care nu sunt recomandate

Oprirea consumului de produsele alimentare și fluide înainte de culcare

Majoritatea părinților au încercat această metodă, dar ea nu ajută un număr semnificativ de copii. Aceasta poate fi o soluție în cazul copiilor cu niveluri foarte scăzute de vasopresină. În loc de această strategie, vă recomandăm să-i dați copilului să bea unul sau două pahare de apă dimineața sau la prânz. Apoi, seara, copilul ar trebui să bea numai atât cât să-și potolească setea. Încercați să nu-i dați lichide cu o oră sau două înainte de culcare.

Trezirea programată

Copilul este trezit și dus la baie de unul dintre părinți și i se cere să facă pipi. Acest lucru se poate repeta în timpul nopții. Multe familii încearcă această metodă în loc să ceară ajutorul doctorilor. Aceasta s-ar putea dovedi utilă pe termen scurt, dar va fi complicat de realizat pe termen lung, mai ales că nu va funcționa întotdeauna. Uneori copilul va face pipi la scurt timp după ce va merge la culcare sau după ce a fost dus la baie. Astfel, nu recomandăm această metodă.
Exerciții de antrenare a vezicii urinare

În cazul adulților cu probleme de control a vezicii urinare exercițiile musculare pelviene pot fi de ajutor. De multe ori adulții sunt rugați să rețină o vezică plină și să oprească fluxul de urină. Cu toate acestea, acest efort nu se aplică, de obicei, la copii. Copiii care rețin urina intenționat în timpul zilei nu vor rezolva problema. Mai degrabă vor prelua tehnica și vor reține inconștient urina. Din acest motiv, acest plan nu este recomandat.

Terapii alternative

Homeopatia și curele pe bază de plante nu au un efect dovedit. Unele cercetări legate de acupunctură și hipnoterapie au dat rezultate încurajatoare, iar acestea se pot dovedi utile în viitor.

Acest material este oferit de către Asociația Americană de Urologie.

sinteza.org

Lasă un răspuns